FNs generalsekretær

Oppgaver

Arbeidsoppgavene til generalsekretæren er definert i FN-pakten, og generalsekretæren er leder  for det administrative arbeidet i FN, og  leder for Generalforsamlingen – FNs generalforsamling, Sikkerhetsrådet, FNs økonomiske og sosiale råd og , når disse organene møtes.  

FN-pakten gir også generalsekretæren retten til å  ta opp i Sikkerhetsrådet ethvert problem han føler truer internasjonal fred og sikkerhet.

I tillegg er han eller hun gitt friheten til å forme sin stilling personlig.  Diplomati og  bruk av generalsekretæren sitt ”good office” dvs, navn, forbindelser, offentligehet  kan brukes til å sette saker på dagsorden internasjonalt. Preventivt diplomati har blitt en av Generalsekretærens viktigste oppgaver. Med preventivt diplomati menes det Generalsekretæren gjør for å hindre at konflikter og stridigheter oppstår, utvikler eller sprer seg.

 Utvelgelse

FNs generalsekretær velges av generalforsamlingen på anbefaling fra  sikkerhetsrådet for fem år om gangen. Alle de fem faste medlemmene av sikkerhetsrådet må være enige om valget.

Ingen skreven regel sier at jobben som generalsekretær skal gå på omgang mellom forskjellige verdensregioner, men det er slik det har det fungert de siste 25 årene. Generalsekretæren har også som regel blitt gjenvalgt etter fem år, men dette er ingen selvfølge.

For eksempel ble asiaten U Thant etterfulgt av europeeren Kurt Waldheim, som igjen ble avløst av Latin-amerikaneren Javier Pérez de Cuéllar. Alle disse satt i to perioder. Boutros Boutros-Ghali fra Egypt ble avløst etter en femårsperiode av en ny afrikaner: Kofi Annan, som satt i ti år. Nå er Ban Ki-Moon fra Sør-Korea gjenvalgt i sin andre periode fram til 2017.

I 1997 ble det opprettet en stilling som stedfortredende generalsekretær.

Generalsekretærer

1946–53 Trygve Lie - Europa
1953–61 Dag Hammarskjöld -Europa
1961–71 U Thant- Asia
1971–81 Kurt Waldheim - Europa
1981–91 Javier Pérez de Cuéllar - Sør-Amerika
1991–96 Boutros Boutros Ghali - Afrika
1997–2006 Kofi Annan - Afrika
2007– Ban Ki-Moon - Asia

Forfattere av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 20.07.2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for FN

FN-sambandet

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.