Faktaboks

Eyvind Hellstrøm
Født
2. desember 1948, Moss
Eyvind Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm

Av /Scanpix.
Eyvind Hellstrøm
Restaurant Bagatelle i Oslo ble under Eyvind Hellstrøms (i midten) ledelse den første norske restauranten til å få to stjerner i Michelinguiden, noe som er den nest høyeste anbefalingen guiden gir.
Av /NTB Scanpix.

Eyvind Hellstrøm er en norsk kokk, kokebokforfatter og programleder. Han var i 27 år sjefskokk og medeier ved restaurant Bagatelle i Oslo, den første restauranten i Norge som ble tildelt to stjerner i Michelinguiden.

Hellstrøm har bidratt i stor grad til norsk kokkekunst og restaurantliv i Norge. Han har blant annet inspirert og veiledet norske kokker til medaljer i Bocuse d'Or. En rekke topprestauranter ledes i dag av kokker som har jobbet under Hellstrøm på Bagatelle.

Karriere

På iskremfabrikken til sin onkel Arne Johansen («Arne Iskrem») i Moss lærte Eyvind Hellstrøm å jobbe, og fikk sans for gode smaker og naturlige råvarer. Som 16-åring begynte han som kokkelærling ved Grand Hotel i Oslo, og han var der i fem år frem til han begynte som kokk hos Hroar Dege (1930–2003) ved Tre kokker i Oslo. Fra 1973 til 1979 var han kokk i Frankrike og Sveits før han i 1980 begynte ved Norsk hotellfagskole i Stavanger.

I 1973 arbeidet han ved Den Norske Klubben i Paris samtidig med at han forsøkte å få seg jobb på en topprestaurant. Fra énstjerners-restauranten L'Archestrate gikk veien i 1975 til den nyåpnede restauranten La Côte d'Or i Saulieu med Bernard Loiseau (1951–2003) som kjøkkensjef. Hellstrøms prestasjoner her ga ham til slutt jobb hos Frédy Girardet i Sveits.

Fra 1978 jobbet Hellstrøm to år i Paris. Først var han på Le Duc hos brødrene Jean og Paul Minchelli. Deretter legendariske Guy Savoy, som hadde tre stjerner i Michelinguiden fra 2002 til 2023.

Bocuse d'Or

Eyvind Hellstrøm med Ingrid Espelid Hovig og dommere i Årets kokk 2013

I 1989 var han Norges representant i det uoffisielle verdensmesterskapet for enkeltkokker, Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike, hvor han endte på femteplass. Han har siden 1993 vært en del av juryen i Bocuse d'Or, og han var president for Bocuse d'Or Norge i perioden 1993–2015.

Gjennom mange år var han mentor for kokker som Terje Ness, Tom Victor Gausdal, Sven Erik Renaa, Geir Skeie, Gunnar Hvarnes og Ørjan Johannessen.

I 1998 ble han tildelt Oslo bys kunstnerpris, og i 2007 ble han utnevnt til Ridder av første klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, samt Frankrikes høyeste utmerkelse, Ridder av den franske Æreslegionen, for sitt arbeid med å fremme kokekunst både nasjonalt og internasjonalt. Prisen ble utdelt av Paul Bocuse.

Bagatelle

I 1982 overtok Hellstrøm restaurant Bagatelle sammen med Ole Peter Rostad (1937–2022). For sin innsats der ble han i 1983 kåret til «Årets kjøkkensjef». Bagatelle ble i 1986 tildelt én stjerne i Michelinguiden, og ble i 1993 den første restauranten i Norge til å motta stjerne nummer to.

Restauranten hadde én stjerne i årene 1996, 1997 og 2008, men hadde to stjerner i perioden 1998–2007 og i det siste året, 2009. Etter langvarige uoverensstemmelser med hovedaksjonær Christen Sveaas sa Eyvind Hellstrøm i 2009 opp sin stilling ved Bagatelle og fikk følge av samtlige ansatte.

Bøker og TV-programmer

Eyvind Hellstrøm har gitt ut en rekke mat- og kokebøker, både alene og i samarbeid med blant andre Ingrid Espelid Hovig, Anne-Kat. Hærland og sin bror, Jan Hellstrøm. Siden 2020 har han utgitt kokebøker sammen med fotograf og partner Anita Rennan. I 2023 kom Hellstrøms bok nummer 22 siden hans første bok Bagatelle ble utgitt i 2010.

Han har også lansert produkter under merkevaren «Hellstrøm», deriblant akevitt, kjøkkenutstyr, glass og serveringsklare retter.

Siden 2008 har han ledet programseriene Hellstrøm rydder opp, Hellstrøm rydder opp – hjemme, Hellstrøm inviterer og Hellstrøms mesterkokk TV 3. Under Gullruten i 2009 fikk han prisen i kategorien Beste mannlige programleder.

Sammen med Jan Vardøen og Tom Victor Gausdal utgjorde han i 2010 juryen i første sesong av den norske utgaven av Masterchef. Høsten 2023 kom Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm TV 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg