25. januar 1942, Maputo (tidligere: Lourenço Marques) i Mosambik
Pelé, Brian Joy og  Eusébio. Bildet er tatt  1. april 1977 før en kamp mellom Las Vegas Quicksilvers og New York Cosmos.

Eusébio var en portugisisk/mosambikisk fotballspiller som hadde posisjonen spiss for SL Benfica og Portugals landslag.

Tidlige år

Eusébio ble født i Mosambiks hovedstad Maputo i 1942. Mosambik var da en portugisisk koloni. Eusébio vokste opp under svært trange kår. Faren døde da Eusébio var åtte år gammel. Da Eusébio var femten, signerte han for Sporting Clube de Lourenço Marques, som var en rekrutterings-klubb for Sporting Clube de Portugal.

Spillestil

Eusébio ble omtalt som et naturtalent med ekstreme ferdigheter. Han hadde en utrolig akselerasjon. Seksten år gammel løp han 100 meter på elleve sekunder. Eusébio hadde også en fryktet og presis høyrefot, var driblesterk og god i luften.

Klubbkarriere

SL Benfica

I 1961 ble Eusébio Benfica-spiller. Benfica betalte Sporting Clube de Lourenço Marques 7500 britiske pund for ham. I hans første kamp (juni 1961) gjorde han hat-trick. To uker etter debuten møtte Benfica det brasilianske topplaget Santos i Paris-turneringen Tournoi de Paris. Santos med Pelé på laget ledet 4–0 etter første omgang. Eusébio ble byttet inn i andre omgang. På tyve minutter skåret han tre mål, hans andre hat-trick for Lisboa-klubben. Kampen endte 6-3 til Santos.

Europamester for klubblag

Sesongen 1961/1962 møtte Benfica Real Madrid i finalen i Serievinnercupen. Real Madrid med Ferenc Puskás og Alfredo Di Stéfano på laget hadde vunnet turneringen fem sesonger på rad fra og med sesongen 1955/1956. På stillingen 3–3 skåret nitten år gamle Eusébio to mål, i det 64. og 69. minutt. Benfica slo Real Madrid 5–3. Etter kampen byttet Eusébio drakt med sitt idol Ferenc Puskás, som hadde skåret hat-trick i finalen.

På de fjorten sesongene Eusébio spilte for Benfica skåret han 638 mål på 614 kamper. Han ble toppskårer i Portugal syv ganger, vant den portugisiske ligaen elleve ganger og den portugisiske cupen ved fem anledninger. Han ble kåret til årets spiller i Europa i 1965 og fikk utmerkelsen Den europeiske gullstøvelen (mestscorende i de europeiske ligaene) to ganger, 1967/1968 (42 mål) og 1972/1973 (40 mål).

Eusébio forlot Benfica til fordel for Boston Minutemen i 1975. Han spilte for Toronto Croatians, Boston Tea Men, Las Vegas Quicksilvers (nord-amerikansk liga) og CF Monterrey (meksikansk liga), for å nevne noen lag, før han avsluttet sin karriere i 1979.

Landslagskarriere

Under VM i England i 1966 var han med på å slå regjerende verdensmester Brasil 3–1 i gruppespillet. Eusébio skåret to av målene. I kvartfinalen møtte Portugal Nord-KoreaEvertons hjemmebane Goodison Park. Nord-Korea ledet 3–0. Eusébio skåret fire mål i en kamp Portugal vant 5–3, det sikret dem semifinaleplass mot vertsnasjonen England. Det var opprinnelig bestemt at semifinalen skulle spilles på Goodison Park, hvor Portugal hadde spilt to av sine kamper. Britene endret spillested for semifinalen til Wembley, noe som førte til at Portugal måtte ta toget til London kvelden før kampen skulle spilles. Portugal tapte 2–1, men slo senere Sovjetunionen 2–1 i bronsefinalen. Eusébio ble turneringens toppskårer med 9 mål.

Eusébio spilte 64 landskamper og noterte seg for 41 mål.

Meritter

• Portugisisk seriemester (11): 1960/1961, 1962/1963, 1963/1964, 1964/1965, 1966/1967, 1967/1968, 1968/1969, 1970/1971, 1971/1972, 1972/1973, 1974/1975
  • Portugisisk cupmester (5): 1962, 1964, 1969, 1970, 1972