Faktaboks

Engelbert Dollfuss
Uttale
dˈollfuss
Født
4. oktober 1892, Texingtal, Østerrike-Ungarn (nå Østerrike)
Død
25. juli 1934, Wien, Østerrike
Engelbert Dollfuss, cirka 1930

Engelbert Dollfuss, østerriksk politiker. Han var Østerrikes forbundskansler fra 1932 til 1934 og innførte en form for fascistisk styre som kalles austrofascisme. Austrofascistene samarbeidet med de italienske fascistene, ønsket et selvstendig Østerrike og var imot den senere østerrikske tilslutningen til Tyskland (Anschluss). Dermed kom austrofascistene i et motsetningsforhold til de østerrikske nazistene, som med støtte fra de tyske nazistene myrdet Dollfuss sommeren 1934.

Forbundskansler og diktator

Dollfuss studerte jus og nasjonaløkonomi. Han var Østerrikes landbruksminister fra 1931, og forbundskansler og utenriksminister fra 1932. Dollfuss tilhørte det kristelig-sosiale partiets konservative og klerikale fløy, og etablerte i 1933 i realiteten et autoritært styre (diktatur). Han organiserte et nytt politisk parti, Fedrelandsfronten, som skulle være bærer av den politiske makt.

I januar 1934 offentliggjorde Dollfuss et nytt forfatningsforslag, om organisasjon av Østerrike som en «kristelig stenderstat», korporativt oppbygd etter fascistisk mønster. Spenningen vis-à-vis sosialdemokratene slo i februar 1934 ut i åpen borgerkrig med forbitrede kamper, særlig i Wien. Regjeringen seiret, og stenderforfatningen ble satt ut i livet.

Fascister mot nazister

Utenrikspolitisk ble Dollfuss støttet av Italia. Han tok kampen opp mot det østerrikske nazistpartiet, som ble støttet fra Tyskland. Sommeren 1934 var situasjonen ytterst spent, og under et mislykket kuppforsøk ble han 25. juli myrdet av nazister som trengte inn i forbundskanslerpaleet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg