Engabreen. I forgrunnen Engabrevatnet (10 moh.)
Engabreen. I forgrunnen Engabrevatnet (10 moh.)
Lisens: CC BY SA 3.0
Engabreen, 2018
Nærkontakt med Engabreen, med glattskurt berg som avdekkes når bretunga trekker seg tilbake.
Engabreen, 2018
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Engabreen er en bre i Meløy kommune, Nordland fylke. Breen er den lengste utløperen fra Svartisens vestlige del.

Brefronten til Engabreeen nådde tidligere nesten ned til havets overflate innerst i Holandsfjorden, og var et yndet turistmål for cruiseskip som kom inn fjorden. Fra 1930-årene og fram til midten av 1960-årene trakk brefronten seg nesten to kilometer tilbake, og et stort vann dannet seg foran breen, Engabrevatnet, som ligger ti meter over havet. Senere har det først vært i fremrykking, så i ny tilbaketrekking, og brefronten ligger nå rundt 400 meter fra Engabrevatnet og 2,5 kilometer fra fjorden. Brefronten på Engabreen ligger rundt 100 meter over havet. og er en av de lavestliggende breene i Norge.

En av de største brebevegelser som noensinne er målt på en norsk bre, 125 centimeter i døgnet, er registrert i brefallet på Engabreen.

Under Engabreen er det bygd vanninntak for kraftverk. I 1995 ble det etablert et glasiologisk forskningslaboratorium under breen der forskere fra tunneler i fjellet under isen kan få tilgang til bresålen under 200 meter is. Det er det eneste sted i verden forskere direkte kan gjøre observasjoner under så tykk is.

Kart

Engabreen
Engabreen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg