Kanin

Kanin. To europeiske villkaniner. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Muflon

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Italia er et langstrakt land sør i Europa. Det har lang kyststrekning til Middelhavet, store jordbruksområder, men også høye fjell, som Appenninene sentralt i Italia og Alpene og Dolomittene i nord. Landet har 24 nasjonalparker, og mer enn 1.5 million hektar med land er vernet. Noen kjente nasjonalparker er Gran Paradiso nasjonalpark, Dolomiti Bellunesi nasjonalpark og Abruzzo, Lazio og Molise nasjonalpark.

Pattedyr

Italia har ca. 80 pattedyrarter, og av disse utgjør flaggermus og gnagere rundt 50. I lavlandet finnes villkatt, villsvin, grevling og rådyr. I Alpene lever fjellarter som murmeldyr, gemse og steinbukk. Alpesteinbukken er selve symbolet på Gran Paradiso nasjonalpark. På slutten av 1800-tallet var den nesten utryddet i Europa, men den overlevde i noen dalfører i det som i dag er nasjonalpark. Gran Paradiso nasjonalpark ble etablert i 1922, da Kong Victor Emanuel III donerte sitt jaktreservat til den italienske staten. Etter andre verdenskrig var det bare 416 steinbukker igjen i verden, og alle var i denne parken. I dag er det 4000 steinbukker bare i denne ene nasjonalparken.

Ulv og bjørn i tillegg til gemse forekommer i Appenninene. Abrusso nasjonalpark er kjent som leveområde for både ulv og bjørn.

Den italienske ulven, også kjent som appennine-ulv, er en underart av ulv som bare forekommer på den italienske halvøy. Dette er også Italias nasjonaldyr, noe som har røtter helt tilbake til den mytologiske historien om Romulus og Remus. Ulvebestanden har vært i kraftig vekst og teller nå over 3300 dyr, fordelt på Appenninene og Alpene. Til sammenligning teller den norske bestanden mellom 50 og 100 dyr. Brunbjørnen i Italia er kritisk truet. Bestanden teller bare 50–60 dyr.

Italia har også en endemisk flaggermusart, sardinia-langøreflaggermus. Den ble oppdaget så sent som i 2002 og finnes bare på Sicilia. Sardinia og Korsika, som er fransk, har også en egen underart av hjort, korsikahjort eller sardiniahjort. Den har mindre gevirstørrelse enn de andre hjortene.

Italia har også en egen hareart, korsikahare. Den finnes bare i det sørlige og sentrale Italia, samt på Korsika. Den er svært vanlig på Sicilia, fra havnivå og helt opp til 2400 meter på Mount Etna.

I havet omkring Italia finnes ulike delfinarter og den meget truede munkeselen.

Fugleliv

Mer enn 450 fuglearter er observert, av disse hekker 230. I Alpene finnes kongeørn, hønsehauk, gåsegribb, skogshøns og steinhøne. Spesielt rike er våtmarksområdnee, og et av de mest kjente områdene er våtmarkene på Posletta, hvor det er et rikt fugleliv med hegrer, rikser, sumpterner og mange overvintrende ande- og vadefugler. En rekke fuglearter rammes av omfattende jakt og snarefangst. Sardinias sentrale fjellområder er tilholdssted for sjeldne rovfugler som alle de fire europeiske gribbartene, i tillegg til haukørn og kongeørn.

Andre dyr

Italia har 18 øglearter, fordelt på stålorm, gekkoer, skinker og firfisler, og to skilpaddearter. Av de 14 slangeartene er det fem giftslanger, blant annet huggorm og sandviper. Videre finnes det 25 amfibiearter og tallrike leddyr, blant annet taranteller, skorpioner og gresshopper. 600 fiskearter er kjent fra havområdene rundt Italia. I sør er vaskesvamp og den røde edelkorallen gjenstand for kommersiell utnyttelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg