Kongeørn (foto)

Kongeørn Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Bjørn i Kurdistan
I februar 2021 ble seks syriske bjørn (Ursus arctos syriacus) satt ut på Garafjellet ved Dohuk i Kurdistan. Aksjonen var del av et initiativ for å bevare bjørnene, som er utrydningstruet, samt å forhindre at de må leve et liv i fangenskap.

Faunaen i Irak er overveiende palearktisk med innslag av arter fra den etiopiske region, blant annet klippegrevling og karakal (ørkengaupe). Flaggermus, sørhare og mange gnagerarter er vanlige. I steppe- og halvørkenstrøk lever gullsjakal, rever og gaseller. Villsvin, ulv og stripehyene forekommer fremdeles i avsidesliggende områder. De siste løvene ble drept ved århundreskiftet.

Mer enn 400 fuglearter er observert i Irak. I fjelltraktene i nordøst forekommer fire gribbearter, kongeørn, slangeørn og mange mindre rovfugler. Triel, brakksvale, prikk- og hvitbuksandhøne samt en rekke lerker og steinskvetter er vanlige i tørre strøk. Tallrike andefugler, rovfugler, vadere og spurvefugler benytter Irak som overvintringssted eller rasteplass under trekket.

Krypdyrfaunaen omfatter minst 100 arter. Invasjoner av vandregresshopper forekommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg