Faktaboks

Dunkerque

nederlandsk Duinkerke

engelsk Dunkirk

Etymologi
nederlandsk ‘kirken ved (sand)dynene’
Uttale
dœ̃k'ɛrk
Dunkerque

Dunkerque. Tilbaketrekning fra Dunkerque, etter maleri fra 1940 av Charles Cundall, som selv deltok.

Av /NTB Scanpix ※.

Dunkerque er en by i Frankrike, i regionen Hauts-de-France, departementet Nord, ved Doverstredet (Pas de Calais), 12 km fra grensen mot Belgia. Byen har 86 279 innbyggere (2019), med forsteder 164 008 innbyggere (2019).

Dunkerque er Frankrikes tredje største havn (etter Marseille og Le Havre), og er ved et nett av kanaler knyttet til det nordfranske industriområdet samt til Belgia. Byens viktigste importvarer er olje, fosfat og mineraler; eksporten omfatter kull, sukker, sement og kjemiske produkter. Dunkerque har betydelig jern- og stålindustri (Usinor), bygd opp fra 1961, og har i tillegg skipsverft, hermetikk- og tekstilfabrikker, oljeraffinerier m.m. I havneområdet finnes det en mottaksterminal for norsk gass fra rørledningen Franpipe, som ble ferdigstilt i 1998. Det er fergeforbindelse med Dover i England.

Den indre bydelen har bevart det gamle fiskerleiets smale og krokete gater, mens Dunkerque ellers er en moderne by. Industrien holder mest til i forstedene.

Dunkerque ble grunnlagt på 900-tallet og var et omstridt støttepunkt til byen i 1662 kom under Frankrike for godt. Under de følgende sjøkrigene var Dunkerque de franske kapernes viktigste utrustningshavn. Byen var hovedstøttepunkt for de britiske troppene på kontinentet under første verdenskrig.

Slaget om Dunkerque i 1940

I forbindelse med den tyske invasjonen av Frankrike under andre verdenskrig spilte Dunkerque en sentral rolle. Det tyske felttoget mot vest begynte 10. mai 1940, med angrep mot Nederland, Belgia og Luxembourg. Tyske tropper gikk inn i Frankrike ved elven Maas (Meuse) 12. mai, og fikk etter hvert kontroll over deler av det nordvestlige Frankrike. Den 20. mai 1940 nådde tyske tropper kysten ved Abbeville, og fortsatte å rykke nordover, med erobring av Arras den 23. mai, Boulogne den 24. og Calais den 25. Tyskland hadde samtidig kontroll over Belgia, som kapitulerte 28. mai. På dette tidspunktet befant det seg rundt 400 000 allierte soldater i et område ved Dunkerque og i en korridor som strakte seg 95 km inn i landet, og disse soldatene var omringet av tyske soldater, som var tallmessig overlegne.

Den 24. mai ga Hitler ordre om å ikke angripe de allierte styrkene som befant seg i området rundt Dunkerque. Dermed fikk de allierte tid til å sette i gang en omfattende evakueringsplan, som fikk kodenavnet Operasjon Dynamo. I løpet av ni dager, fra 26. mai til 4. juni 1940, ble rundt 338 000 britiske og franske soldater evakuert og sendt over til England. Rundt 30 000 allierte soldater ble drept, og rundt 30 000 ble tatt til fange i forbindelse med slaget om Dunkerque. De allierte etterlot seg store mengder våpen, lastebiler, kanoner, ammunisjon og brennstoff i byen.

Dunkerque var en viktig by for den tyske okkupasjonsmakten under den andre verdenskrig, og ble først overgitt 9. mai 1945, etter den tyske kapitulasjonen. Store deler av byen ble ødelagt i løpet av krigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg