Dunderlandsdalens jernmalmfelter er store sedimentære forekomster av jernmalm på nordsiden av Dunderlandsdalen i Rana.

Fra 1964 til 1995 ble det drevet ut 77 millioner tonn råmalm med 33–34 prosent jern. Om lag én tiendedel av jernet er bundet i mineralet magnetitt, resten i hematitt. Malmen transporteres til Mo i Rana, hvor den oppredes. Magnetitten anvendes i spesialprodukter, mens hematitten eksporteres og smeltes til råjern. I 1998 ble driften lagt om fra dagbrudd til underjordsdrift.

Historie

Det var en del prøvedrift i Dunderlandsdalen i 1890-årene. Forekomstene ble siden solgt til et britisk selskap, Dunderland Iron Ore Company Ltd. Gruvene lå på Storforshei og malmen ble transportert med jernbane 30 kilometer til oppredningsverk i Gullsmedvik like ved Mo i Rana. Malmen består av en blanding av magnetitt og hematitt og inneholder 30–35 prosent jern. Den norske stat kjøpte gruvene av det britiske selskapet i 1947 og overdro dem senere til A/S Norsk Bergverk, som utførte atskillig undersøkelsesarbeid. 20. desember 1954 overdro staten forekomstene til A/S Rana Gruber, som i 1961 ble innlemmet i A/S Norsk Jernverk. Driften kom i gang i 1964 i Ørtvann Grube ved Storforshei.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg