Ormetelg to enkeltblader
Ormetelg er en av Norges vanligste bregner. Den kan skilles fra en annen meget vanlig bregne, skogburkne, på den mørkere grønnfargen og på at småfinnene ikke er innskårne. Ernes ved Osafjorden, Ulvik.
Ormetelg to enkeltblader
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stortelgslekta er en av to slekter av bregner i stortelgfamilien. Det er totalt om lag 400 arter i slekta, i Norge er det seks arter. Dette er normalt store bregner med blad som er en, to eller tre ganger finna. De har sporehushoper på undersida av bladene og fem karstrenger i bladstengelen. Til slekta hører et par av de vanligste bregnene i Norge; ormetelg og sauetelg.

Faktaboks

Uttale
dryˈopteris
Etymologi
av gresk ‘(eike)tre’ og ‘bregne’
Vitenskapelig navn
Dryopteris
Beskrevet av
Michel Adanson

Utseende

Sauetelg enkeltblad
Sauetelg er trolig den vanligste av de tre artene med to til tre ganger finna blad i stortelgslekta. Et kjennetegn på denne arten er de innerste, nedre finnene på de nederste hovedfinnene er mye lenger enn de på oversida. Leinøra, Trondheim.
Sauetelg enkeltblad
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artene i slekta er ganske ulike; det er to arter som har kort bladskaft, det vil si mindre enn en firedel av hele bladets lengde og avlang bladplate som er to ganger finna, ormetelg og raggtelg. De resterende artene har langt bladskaft og unntatt vasstelg som er en gang finna, har disse artene blad som er to til tre ganger finna. Disse tre artene, sauetelg, geittelg og broddtelg, er ganske like hverandre og forveksles nok en del.

Et fellestrekk hos artene er at de har fem karstrenger i bladskaftet og små, brune, hinnetynne skjell på bladskaftet. Sporehushopene på undersida av bladet har nyreforma slør som er festa i kanten av sporehushopene. De fleste artene visner ned om høsten.

Utbredelse

Vasstelg er en ganske sjelden art med begrensa sørøstlig utbredelse og vurdert til kategorien EN – sterkt trua i Rødlista. Raggtelgs utbredelse er hovedsakelig begrensa til kystnære strøk i Vest-Norge. De resterende fire artene finnes over mesteparten av landet, men med varierende hyppighet.

Arter

Art Utseende Utbredelse
ormetelg Kort bladskaft, avlangt blad, to ganger finna, småfinner avrunda i enden og med små, spisse tenner i kanten. Skog, ur, hei. Hele landet.
raggtelg Ligner ormetelg, men småfinnene som regel uten tenner i kanten. Tydelig mørk flekk ved basis av hovedfinnene. Tørr skog, ur og lynghei. Vestlig. Kyststrøk fra Risør til Tingvoll.
vasstelg Langt bladskaft, en gang finna, men finnene er dypt innskårne. Vasskanter og sumpskog på næringsrik grunn. Sørøstlig. Sjelden i lavlandet i Sørøst-Norge.
sauetelg Langt bladskaft, to til tre ganger finna, skjell på bladskaft hinnetynne med mørk midt. Skog, rasmark, hei. Vanlig i hele landet.
geittelg Langt bladskaft, to til tre ganger finna, skjell med mørk midt, innerste sidefinne på nedsida kort. Skog, fuktig mark, næringskrevende. Spredt til nokså vanlig på Østlandet og langs kysten til Nordland.
broddtelg Langt bladskaft, oftest to ganger finna, skjell uten mørk midt, innerste sidefinne på nedsida om lag så lang som halve hovedfinne. Skog, ur, hei og grøftekanter. Nokså vanlig i lavlandet og dalfører i Sør-Norge, spredt videre nord til Troms.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stortelgslekta
Dryopteris
Artsdatabanken-ID
103895
GBIF-ID
2651126

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg