Dow Jones-indeksen er den mest kjente amerikanske indeksen for aksjer og obligasjoner. Den er utarbeidet siden 1897. Indeksen er basert på kursnoteringene på New York-børsen av 30 utvalgte obligasjoner og aksjer.

Faktaboks

Også kjent som

Dow Jones industrial average

Dow Jones-indeksen er en av mange amerikanske indekser, men skiller seg ut ved at selskapene i indeksen bidrar like mye til avkastningen. Normalt er en børsindeks vektet i forhold til markedsverdi.

Eksempel: Indeksen består av selskap A og B, der A er dobbelt så stort som selskap B. Avkastningen til A er 10% mens avkastningen til B er 0%. I en markedsvektet indeks vil A telle dobbelt så mye som B, slik at indeksens avkastning blir 6,66%. Dersom avkastningen beregnes som et enkelt gjennomsnitt, slik som Dow Jones, blir indeksavkastningen gjennomsnittet av 10% og 0%, altså 5%.

I eksemplet har det lille selskapet B mye mer å si for avkastningen i Dow Jones enn i en markedsvektet indeks. Dow Jones-indeksen overvekter derfor avkastningen til de minste selskapene i forhold til avkastningen til NYSE (New York Stock Exchange) og Nasdaq-børsene der selskapene er notert. På den andre siden inngår kun de 30 største selskapene i Dow-Jones, så alle andre selskaper er undervektet.

Dow Jones-indeksen er lite egnet til å evaluere prestasjonene til forvaltere. Avkastningen til den gjennomsnittlige investoren er den markedsvektede avkastningen, og det er den gjennomsnittlige investor det er mest hensiktsmessig å måle aktiv forvaltning mot.

De aller fleste andre indekser vekter selskapene i forhold til markedsverdi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg