Dominikanske republikk

Dominikanske republikk. San Estanislao-kirken i den lille kunstnerlandsbyen Altos de Chavón nær byen La Romana, øst for Santo Domingo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Folketallet i Den dominikanske republikk er beregnet til 10 448 499 (ONE, 2021). 35 prosent av befolkningen er under 15 år. Forventet levealder er 73 år for menn og 78 år for kvinner, i en fremskrivning fra det nasjonale dominikanske statistikkbyrået (ONE, 2021). De sørlige kystslettene og Cibaodalen er de tettest befolkede områdene i landet. Befolkningstettheten er i gjennomsnitt 192 per km2, hvorav nærmere halvparten lever i Cibaodalen. Om lag 74 prosent av befolkningen bor i urbane strøk. Største byer er hovedstaden Santo Domingo, Santiago de los Caballeros, Puerto Plata og San Cristobal.

Mange dominikanere har utvandret til USA, særlig til New York. En viktig del av landets inntekter kommer i form av pengeoverføringer fra dominikanere i utlendighet. Det kommer samtidig mange innvandrere, legalt og illegalt, fra Haiti. Fram til 1990-tallet arbeidet disse først og fremst på sukkerplantasjene, men de seneste tiår har dette endret seg. Haitierne arbeider nå hovedsakelig i byggebransjen, innen turisme, i tillegg til i jordbruk og industri.

Befolkningssammensetning

Befolkningen er hovedsakelig av blandet afrikansk og europeisk opprinnelse. Populasjonsgenetiske studier peker også mot den opprinnelige urbefolkningen taino. 70 prosent av befolkningen anser seg selv som blandet (mulatt 12 prosent,mestis 58 prosent), 15 prosent hvite, 14,3 prosent svarte 0,7 prosent asiatere. De hvite nedstammer til størstedelen fra spanske kolonister og innvandrere, de svarte er etterkommere av de mange afrikanske slavene som ble hentet hit for å arbeide på sukkerplantasjene. Før den spanske erobringen var Hispaniola befolket av arawaktalende urfolk (taino), samt grupper av guanahatabey, hvis språklige tilknytning er ukjent.

Religion

Den dominikanske republikk har alltid hatt religionsfrihet. Om lag 71 prosent av befolkningen tilhører den katolske kirke. Den katolske kirke begynte å miste popularitet på slutten av 1800-tallet, samtidig som protestantiske og evangelikale kirkesamfunn vokste. Det finnes også buddhistiske, mormonske, islamske, jødiske og bahai-minoriteter. Byen Sosúa er sentrum for landets jødiske befolkning. Mange av landets religiøse tradisjoner er synkretiske, forankret i både afrikansk og tidligspansk kultur.

Språk

Offisielt språk er spansk. På Samaná-halvøya finnes engelsktalende samfunn. Turisme, innflytelse fra eksil-dominikanere og landets økonomiske bånd til USA motiverer mange til å lære engelsk. Fransk snakkes også av en god del av befolkningen. Engelsk og fransk er obligatoriske fremmedspråk i skolen. Det største minoritetsspråket er haitisk kreolsk, som snakkes av haitiske innvandrere og deres etterkommere. I det kinesisk-dominikanske samfunnet, som består av litt over 50 000 medlemmer, har mange begrenset forståelse av spansk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg