landskaps bilde av Djibouti
Goda-fjellene
Godafjellene i Djibouti.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Store deler av Djibouti består av steinørken. Berggrunnen består av lava og vulkanske høydedrag, som enkelte steder hever seg over 1500 meter over havet. Høyest når stratovulkanen Mousa Ali på grensen mellom Djibouti og Eritrea med 2021 meter over havet.

Forkastninger langs Rødehavet har skapt senkninger, hvor Hanléslettene og saltsjøene Alol og Assalsjøen ligger. Assalsjøen ligger 155 meter under havoverflaten, noe som er det laveste punkt i Afrika. Kysten er dypt innskåret av Tadjourabukta, hvor landets hovedstad Djibouti er.

Abbésjøen i vest, på grensen mellom Djibouti og Etiopia, er en saltsjø som er kjent for et rikt fugleliv (flamingo, pelikan, ibis).

Klima

Ørkenklima med ekstrem varme. Klimaet er mer trykkende ute ved kysten enn i innlandet på grunn av høy luftfuktighet. Hovedstaden Djibouti har årlig middeltemperatur på 30 °C; kaldeste måned er januar med 25 °C i middel (døgnmaksimum 29 C°), varmeste måned er juli med 37 °C (døgnmaksimum 43 C°). Store deler av landet ligger i regnskyggen og får lite nedbør. Årlig nedbørmengde er cirka 125 millimeter ved kysten og opp til 500 millimeter i fjellene. Det meste av nedbøren faller i perioden oktober-april. Landet er periodevis rammet av tørke, av og til også flom.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg