Deuterostomia er en fellesbetegnelse på de rekkene av dyr hvor embryonalutviklingen foregår på den måten at den første åpningen i gastrulastadiet blir til anus, mens munnåpningen bryter igjennom i den motsatte enden.

Faktaboks

Uttale
deuterostˈomia
Også kjent som

deuterostome dyr

Embryonalutvikling

Protostomia og Deuterostomia (embryonalutvikling)
Protostome og deuterostome dyr skilles i hvilken åpning av munn og anus som dannes først i fosterutviklingen. Mennesker hører til deuterostome dyr, der anus dannes først.

Hos de fleste dyrearter utvikler det befruktede egget seg gjennom flere delinger til en hul kule av celler, en såkalt blastula. Kulen blir til en gastrula som senere danner grunnlaget for en tarm, og åpner seg i begge ender. Den første åpningen kalles en blastopor. Hos deuterostome dyr blir den første åpningen i gastrula til anus, og den andre en munnåpning.

Deuterostome dyr sees ofte i motsetning til protostome dyr (Protostomia). Hos protostome dyr blir den første åpningen til munnåpningen.

Under den videre embryonalutviklingen dannes det en mesoderm hos de fleste protostome dyr og hos alle deuterostome dyr. Mesoderm spaltes av fra urtarmen og gir opphav til de fleste indre organer.

Dyrerikets utvikling

Under dyrerikets utvikling (se livets evolusjonshistorie) oppstod tidlig et viktig skille mellom dyr med radiær symmetri og dyr med tosidig (bilateral) symmetri. Til de radiære hører blant annet nesledyrene, som for eksempel omfatter maneter. De aller fleste dyr har tosidig symmetri, og de delte seg igjen i Protostomia og Deuterostomia.

Blant rekkene av deuterostome dyr finnes både virvelløse dyr og ryggstrengdyr. De deuterostome rekkene representerer en overgang fra virvelløse dyr til virveldyr, som menneskene selv er en del av.

Rekker av dyr innen Deuterostomia

Deuterostomia omfatter følgende rekker:

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hågvar, E. B. Det zoologiske mangfoldet. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo. (2010)
  • Lokki, J. (red.) Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr (til norsk ved Lauritz Sømme). 309 sider. Bertmark Norge (2003).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg