Faktaboks

Den blå Nilen
Blånilen etiopisk Beles Wenz arabisk An-Nil al-Azraq engelsk The Blue Nile
Den blå nilen og Tanasjøen
Den blå Nilen der den springer ut fra Tanasjøen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Nilen

Nilen blir regnet som Jordens lengste elv med sin totale lengde på 6671 kilometer. Nilens nedbørfelt (vist i lyserødt) er 2,9 millioner kvadratkilometer.

Den blå Nilen-fossen
Den blå Nilens fossefall Tis-Issat
Den blå Nilen-fossen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Den blå Nilen er en elv som danner tilløp til Nilen fra sørøst. Den renner 1500 kilometer gjennom Etiopia og Sudan. Elven kalles Den store Abbai i Etiopia og skifter navn til Den blå Nilen når den krysser grensen til Sudan.

Kilden til Den blå Nilen er de mange små elvene som renner ut i Tanasjøendet etiopiske høylandet. Utløpet til Den store Abbai ligger ved byen Bahir Dar på den sørlige bredden av Tanasjøen. Omkring 30 kilometer lenger nede fosser elven over en 400 meter bred og 45 meter høy basaltklippe og danner fossefallene Tis-Issat (amharisk for «rykende vann»), også kalt Den blå Nilen-fossene. Noe av vannet som tidligere rant over fossen, blir nå ført i rør til et vannkraftverk.

I Etiopia graver Den blå Nilen ut en dyp kløft som på det meste er 2000 meter vid og 1400 meter dyp. I den nederste delen av denne kløften bygger etiopierne nå en gigantisk demning. I Sudan renner Den blå Nilen over en stor slette. Det er bygget demninger ved Roseires og Sennar for å skaffe vann til irrigasjon av Gezirasletten. Roseires-demningen har også et vannkraftverk og ble nylig forhøyet. Den blå Nilen løper sammen med Den hvite Nilen ved Sudans hovedstad Khartoum. Den blå Nilens middelvannføring ved Khartoum er 1650 kubikkmeter per sekund.

Historie

Den spanske misjonæren Pedro Páez nådde kilden til Den blå Nilen 21. april 1618. Portugiseren João Bermudes bodde i Etiopia og hadde da allerede beskrevet Tis Issat-fossene i 1565. Kilden til Den blå Nilen ble også nådd i 1629 av portugiseren Jerónimo Lobo og i 1770 av James Bruce.

Amerikaneren William Northrup McMillan og nordmannen Burchard Heinrich Jessen gjorde et mislykket forsøk på å seile ned Den blå Nilen i 1902. Konsul Robert Ernest Cheesman kartla øvre del av Den blå Nilen i årene 1925–1933.

I 1968 klarte 60 britiske og etiopiske oppdagere ledet av John Blashford-Snell å ta seg ned Den blå Nilen fra Tanasjøen til grensen mellom Etiopia og Sudan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg