Den Store Danske
24. august 2017 annonserte Gyldendal at de ville legge ned Den Store Danske på grunn av manglende inntekter. Deretter kom en ny organisasjon og finansieringmodell på plass.
Den Store Danske
Lisens: CC BY SA 3.0
Den Store Danske Encyklopædi
Den Store Danske Encyklopædi
Av .

Danmarks Nationalleksikon er et allment oppslagsverk og Danmarks nasjonalleksikon, utgitt i bokform 1994–2001 og på internett fra 2006.

Faktaboks

Også kjent som

Den Store Danske; Den Store Danske – Gyldendals åbne encyklopædi

Papirleksikonet

Den Store Danske Encyklopædi
Den Store Danske Encyklopædi
Av .

Den Store Danske Encyklopædi kom ut i én utgave, første bind i 1994, 20. og siste bind i 2001. Supplementsbind i 2002 og 2006, to indeksbind i 2003 og en cd-rom-versjon i 2004. Verket ble utgitt av foretaket Danmarks Nationalleksikon, datterselskap til Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S. Sjefredaktør var Jørn Lund.

Leksikonet ble skrevet av ca. 4000 eksperter. Utgivelsen ble gjennomført med støtte fra Augustinus Fonden og en inflasjonsgaranti fra den danske staten. Verket ble utgitt i bokform i 35 000 eksemplarer, 50 000 cd-rom-versjoner og 35 000 DVD-versjoner.

Den Store Danske Encyklopædi kom ut samtidig som den svenske Nationalencyklopedin og tredje utgave av Store norske leksikon. Det var utstrakt samarbeid, særlig mellom Den Store Danske og Store norske leksikon.

Internettleksikonet

Samtidig som andre supplementsbind ble utgitt i 2006 kom også en DVD-versjon og en abonnementsbasert internettutgave av Den Store Danske.

I februar 2009 ble konseptet bak nettutgaven endret: Under navnet Den Store Danske – Gyldendals åbne encyklopædi ble leksikonet fritt og gratis tilgjengelig for alle. Inntektene skulle sikres gjennom annonsesalg. Det ble åpnet for brukermedvirkning ved at leserne kunne redigere artiklene, men med kvalitetssikring av redaksjon og fageksperter etter publisering. Ved lansering i 2009 hadde nettstedet ca. 161 000 artikler, som alle var skrevet og godkjent av fagfolk.

Samtidig med at Den Store Danske endret redaksjonell modell og inntjeningsmodell gjorde Kunnskapsforlaget en lignende omlegging for Store norske leksikon, som nå også ble et åpent, gratis og reklamefinansiert leksikon. Forskjellen redaksjonelt lå i at Store norske leksikon hadde fagansvarlige for hvert område som drev forhåndskontroll av endringsforslag. I Den Store Danske ble kontrollen utført av eksperter og redaksjonen i etterkant. I Norge innstilte Kunnskapsforlaget driften etter ett år med reklamefinansiering og overførte leksikonet til en ny organisasjon.

I perioden 2011–2014 ble Den Store Danske utvidet med ti fagverk, blant annet Dansk Biografisk Leksikon, Danmarkshistorien (17 bind) og Naturen i Danmark (5 bind).

I 2017 inneholdt nettleksikonet ca. 194 000 artikler. Det ble lest av rundt én million dansker hver måned (mai 2017), i snitt rundt 100 000 lesere hver dag.

Den Store Danske blir i perioden 2019—2022 finansiert over det danske statsbudsjettet. Forlaget søker å inngå samarbeid med landets universiteter, inspirert av Foreningen Store norske leksikon. Den statlige finansieringen kom etter at forlaget i 2017 annonserte at de ville legge ned leksikonet på grunn av manglende inntekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg