Faktaboks

Royal Copenhagen

Den kongelige Porcelainsfabrik

Kongelig dansk

Tallerken fra "Flora Danica". Utført ved Den Kongelige Porcelainsfabrik.
Flora Danica-servicet kom i 1803 og er fortsatt i produksjon ved Den Kongelige Porcelainsfabrik.
Tallerken fra "Flora Danica". Utført ved Den Kongelige Porcelainsfabrik.

Royal Copenhagen er en dansk fabrikk for porselen og fajanse. Firmaets kunstneriske storhetstid var i tiårene rundt 1900.

Etableringen

Firmaet ligger i København og ble grunnlagt i 1775. Det kjente musselmalte porselenet og Flora Danica er fra blomstringsperioden i den første tiden og produseres fremdeles. Serviset Hvid Riflet ble tegnet i 1775 og brukes til både Flora Danica og Musselmalt. I 2003 ble Hvid Riflet lansert udekorert.

Kjente kunstnere

I 1888 lanserte Den kongelige Porcelainsfabrik Musselmalt Halvblonde og Musselmalt Helblonde. Det var en vitalisering av musselmalt, men på Arnold Krogs nye servise Hvid Halvblonde og Hvid Helblonde. Serviset er fortsatt i produksjon, både dekorert og udekorert.

Fra 1900-tallet har kunstnere som Gerhard Henning, Knud Kyhn, Jais Nielsen, Axel Salto, Nils Thorsson og Gertrud Vasegaard vært knyttet til fabrikken. I 2008 lanserte fabrikken Elements, et design av Louise Campbell, som bygde videre på Musselmalt.

Norske utøvere

Flere norske formgivere og keramikere har vært jobbet ved Den kongelige Porcelainsfabrik. Ellef Gryte, Arne Lindaas, Konrad Galaaen og Kåre Berven Fjeldsaa har vært stipendiater og arbeidet med steingods i 1950-årene. Kari Christensen, Beth Breyen og Grete Helland-Hansen Nash bidro til å utvikle kunstgodset Tenera under Nils Thorsson i 1950- og 1960-årene.

Eierforhold

I 1779 ble fabrikken kjøpt av kongen, og den var statseiendom fram til 1868. Etter dette har fabrikken vært privateid, og i 1882 ble den overtatt av fajansefabrikken Aluminia, som var et aksjeselskap. I 1911 kom porselensfabrikkens navn i firmanavnet. Den kongelige Porcelainsfabrik er siden 2012 et varemerke i Fiskars.

Fabrikkens merke har siden starten vært tre bølgelinjer som symboliserer Øresund, Storebælt og Lillebælt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lautrup-Larsen, Leif (2007). Stentøj: Den kongelige Porcelainsfabrik, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck
  • Dorenfeldt, Lauritz G. (1998). Kongelig Dansk: Blåmalt porselen fra Den kongelige Porcelainsfabrik 1775– ca. 1820, C. Huitfeldt Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg