Faktaboks

Den Interparlamentariske Union
eng. Inter-Parliamentary Union
Logo
Logo
Av .

Den interparlamentariske union (IPU) er en global organisasjon for parlamentsmedlemmer fra ulike land. Organisasjonen ble stiftet i Paris i Frankrike i 1889 og har som hovedformål å bidra til erfaringsutveksling og dialog mellom ulike lands nasjonalforsamlinger. IPU har hovedkontor i Genève i Sveits.

Historie

IPU ble stiftet i Paris i 1889 som en organisasjon for folkerettslige tvister mellom parlamentarikere fra forskjellige lands nasjonalforsamlinger. Etter andre verdenskrig endret IPU organisasjonsform til å bli et organ for nasjonale parlamenter med et større fokus på internasjonale utfordringer. Frem til 1927 vant åtte personer fra IPU Nobels fredspris, deriblant norske Christian L. Lange, som var IPUs generalsekretær fra 1909 til 1933, i 1921. IPU var også med på å etablere den internasjonale domstolen i Haag i 1945.

Aktivitet

Hvert år avholder IPU to konferanser hvor delegasjonene fra de ulike landene møtes. Her stemmes det over hvilke temaer de forskjellige nasjonalforsamlingene skal arbeide for å fremme og hva som skal være IPUs overordnede målsettinger. Målsettingene dreier seg ofte om at nasjonalforsamlinger verden over skal promotere staters etterlevelse av menneskerettigheter, styrke videreutviklingen av demokratiet, og jobbe for internasjonal sikkerhet og bærekraftig utvikling.

Organisasjon

IPU ledes av en president som siden 2017 er den meksikanske politikeren Gabriela Cuevas Barron. Organisasjonens arbeid er delt inn i forskjellige komitéer som arbeider med temaer som internasjonal sikkerhet, menneskerettigheter, likestilling, bærekraftig utvikling og internasjonal humanitær rett.

IPU består av representanter fra over 170 forskjellige nasjonalforsamlinger. I Norge velger Stortinget hvert fjerde år fire medlemmer og fire varamedlemmer som utgjør Norges delegasjon til IPU. Delegasjonen leverer årlig en rapport om innholdet ved IPU-konferansene til Stortinget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg