Deichman Bjørvika
Deichmans lokaler i Bjørvika, som åpnet i 2020.
Deichman Bjørvika
Av .
Deichman, Hammersborg
Deichmans hovedbygning fra 1933 til 2019.
Deichmanske bibliotek

Utlånssalen i det tidligere hovedbiblioteket på Hammersborg. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB ※.

Deichman er folkebiblioteket i Oslo kommune og det eldste offentlige biblioteket i Norge. Biblioteket har en stor samling på nærmere 1,1 millioner (tall fra 2018) fordelt på bøker, tidsskrifter, film, lydopptak og annet, både fysisk og digitalt. Bibliotekets avdelinger driver også veiledning, språkkafeer og arrangement, og avdelingene har ulike spesialtjenester som Folkeverkstedet og Serieteket for folk flest, og Skoletjenesten som er rettet mot grunnskolene i Oslo.

Faktaboks

Også kjent som

Deichmanske bibliotek

Biblioteket har nesten 260 ansatte (tall fra 2018) fordelt på et hovedbibliotek og 22 avdelinger rundt i byen, i tillegg til spesialavdelinger som pasientbibliotek og fengselsbibliotek. Hovedbiblioteket ligger i Bjørvika.

Historikk

Deichman
Filialen på Grünerløkka åpnet i 1914 og var landets første folkebiblioteksbygning.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Deichmanske bibliotek fikk navn etter Carl Deichman, som i 1780 testamenterte sin private boksamling på 6069 bind og 261 manuskripter til offentlig bruk i Oslo. Denne boksamlingen, i tillegg til flere mindre gaver, dannet grunnlag for Christianias første offentlige bibliotek.

Da Deichmanske bibliotek åpnet dørene for publikum 12. januar 1785, hadde det lite til felles med et moderne folkebibliotek. Da Haakon Nyhuus overtok ledelsen av biblioteket i 1898 og innførte en rekke forandringer etter amerikanske forbilder, ble Deichmanske bibliotek det ledende bibliotek ikke bare i Norge, men i Norden. En milepæl var året 1914, da Grünerløkka filial flyttet inn i det første huset som var bygget spesielt til bibliotekformål i Norge. Det daværende hovedhuset på Hammersborg, som ble innviet i 1933, står som et annet høydepunkt. Etterkrigstiden var preget av filialutbygging, særlig 1960- og 1970-årene. I tråd med endringene i bibliotekloven har biblioteket utviklet sin rolle som arena: som møteplass og som vertskap for kultur- og debattarrangement.

Bystyret i Oslo vedtok 6. mars 2013 at det skulle bygges et nytt hovedbibliotek i Bjørvika, basert på vinnerkonseptet «Diagonale» fra plan- og designkonkurransen i 2008/2009. Grunnstenen ble lagt ned 3. februar 2017, og biblioteket åpnet for publikum 18. juni 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Hei! Er det blitt 24? På Deichmans nettside ser det ut som om de nå lister opp 24 avdelinger, Bjørvika innbefattet. Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

svarte Marion Godager Tveter

Hei og takk for spørsmål! Jeg tror det stemmer som vi skriver at det er "22 avdelinger rundt i byen, i tillegg til spesialavdelinger som pasientbibliotek og fengselsbibliotek". Vennlig hilsen Marion i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg