Faktaboks

Davisstredet
Davissundet engelsk: Davis Strait
Uttale
dˈeivis-
Davis Strait, Baffin Island
En fjord på Baffin Island, Canada, med Davisstredet i bakgrunnen.
Av /NASA.
Lisens: CC BY 2.0

Davisstredet er en bukt nord i Atlanterhavet som ligger mellom sørøstlige Baffinøya (Canada) og sørvestlige Grønland. Sundet utgjør en del av Nordvestpassasjen, en rute gjennom den kanadiske arktiske øygruppen som forbinder Atlanterhavet og Stillehavet. Den er omtrent 650 km lang i nord-sør retning og 300 til 600 km bred.

Langs kysten av Grønland fører den vestgrønlandske strømmen relativt varmt vann nordover, mens den kalde Labradorstrømmen transporterer ismasser sørover langs Baffinøyas østkyst inn i Labradorhavet og Atlanterhavet. Isberg slippes ut i vannet ved erosjon og avsetning av den enorme indre Grønlandsisen.

Fiskere har lenge vært interessert i det grunne vannet i sundet for røye og havpattedyr, og amerikanske og europeiske hvalfangere jaktet på den svært etterspurte grønlandshvalen på 1800-tallet. Utvikling av området tok imidlertid ikke tak før på slutten av 1900-tallet. Havtrålere utnyttet de rike fiskeriene som strakte seg fra Davisstredet til Baffinbukta, hvor det ble funnet verdifull piggvar, reker og krabber. Avtagende bestander og trusselen om overfiske førte til at både Canada og Grønland måtte regulere fiskeriene i området, og miljøvernorganiasjoner jobbet for å bevare korallrev som noen ganger ble skadet av trålnett. Oljeleting i sundet begynte for alvor på 2000-tallet, men en rekke tørre brønner, samt Deepwater Horizon-ulykken i 2010, dempet optimismen til oljefunn.

Turisme er også en voksende industri i regionen, og cruiseskip frakter passasjerer gjennom sundet til destinasjoner som Nuuk og et stort utvalg av andre steder langs kysten.

Sundet er oppkalt etter John Davis, en engelsk navigatør som utforsket regionen over tre seilaser (1585–1587) som ble gjennomført i et forsøk på å etablere en nordlig sjøvei til Stillehavet. En vellykket sjøtransport av Nordvestpassasjen skjedde ikke før i 1906, men seilasene gjorde mye for å informere senere ekspedisjoner, som de som ble lansert av William Baffin og Henry Hudson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg