Dalane

Dalane, den sørligste del av Rogaland fylke, mellom Jæren og Vest-Agder, fra Ryfylkeheiane i nord til kysten i sørvest. Omfatter kommunene Eigersund, Sokndal, Lund og Bjerkreim, 1798 km2 og 22 221 innb. (2003).

Landskapet i Dalane er særpreget med kolleformede heier, ofte nesten nakne, og med tallrike, sterkt forgrenede vassdrag med til dels ganske store vann. Landskapet virker goldt, noe som skyldes berggrunnen. I sør består den av feltspatrike dypbergarter av grunnfjellsopprinnelse, som ved forvitring gir et svært skrint jordsmonn. I nord og øst er dalene stedvis bredere med større avsetninger og et frodigere landskap. Heilandskapet fortsetter helt ut til den ubeskyttede kysten. Høydene er beskjedne ved kysten, mens det i de nordlige områdene forekommer høyder på over 900 moh. Store sauebeiter i heiene. Dalane er geografisk skarpt avgrenset mot Jærens fruktbare sletter. Geografisk sett betraktes også Ogna sør i Hå kommune som en del av Dalane.

Største tettsteder er Egersund, Moi (Lund kommune), Hauge (Sokndal kommune), og Vikeså (Bjerkreim kommune). Disse fire tettstedene har nesten 2/3 av områdets folkemengde. Spredt bosetting langs kysten og i de store dalførene i indre strøk. Gruvedrift i Sokndal, A/S Titania (titanjernmalm), wolframforekomster i Ørsdalen (ikke drivverdige), kvitsteinsbrudd ved Hellevik. Gjennom Dalane går Sørlandsbanen, E 39 og Rv. 42 (Arendal–Egersund) og 44 (Flekkefjord–Stavanger).

Administrativt utgjør Dalane et tingrettsdistrikt og et prosti, bestående av kommunene Lund, Sokndal, Eigersund og Bjerkreim.

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 0 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Rogaland

Geir Thorsnæs

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.