Faktaboks

Okavango

Cubango

Kubango

Uttale
okavˈango

Turisme har i senere år fått stor betydning i Okavangodeltaet. Mokoro (en type kano) er et vanlig fremkomstmiddel i deltaområdet både for turister og lokale.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Okavango er en elv og deltaområde i sørlige Afrika.

Elven, som er rundt 1600 kilometer lang, har sitt utspring i Angolas høyland, renner mot sørøst under navnet Kubango. Den danner over en strekning på rundt 400 kilometer grense mellom Angola og Namibia før den renner sørøstover og inn i Botswana, hvor den munner ut i Kalahariørkenen i et stort innlandsdelta; Okavangodeltaet.

Okavangodeltaet er et vidstrakt sumpområde på 22 000 kvadratkilometer med rik vegetasjon og unikt dyreliv; et av Afrikas viktigste våtmarksområder. Underveis mot deltaet renner elven særlig gjennom åpen miomboskog (trær i erteblomstslekten Brachystegia). Vegetasjonen i deltaet er en frodig papyrussump, der papyrusplanten stadig tetter vannløpene og endrer forløpet av disse.

Nasjonalparkene Moremi Game Reserve og Chobe i Botswana har meget rik pattedyr- og fuglefauna. Det er nesten 150 pattedyrarter, blant annet løve, elefant, sjiraff, vortesvin, flodhest, kafferbøffel, kudu og impala. Av rovdyr kan nevnes løve, leopard, gepard, skaberakk- og stripesjakal og den lille, insektetende ørehunden. Mer enn 25 prosent av Afrikas (og verdens) hyenehundbestand lever i området.

Mer enn 500 fuglearter forekommer. Marabu- og sadelnebbstork, tallrike hegrer, rørdrummer, ibiser, afrikaskjestork og skyggefugl dominerer våtmarkene sammen med overvintrende vadefugler. Sporegås, niland, kamand og plystreender er spesielt iøynefallende. Det er mange rovfugler, blant annet palmegribb og flodørn, samt fargerike isfugler, råker og bietere. Områdene har verdens største hekkebestand av den sjeldne ruststrupehegren. Nilkrokodillen er størst av de vel 150 krypdyrartene, dessuten forekommer mer enn 80 forskjellige ferskvannsfisker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg