Faktaboks

Claus Helberg

Claus Urbye Helberg

Født
31. januar 1919, Tinn, Telemark
Død
6. mars 2003, Rjukan i Tinn
Virke
Motstandsmann, ruteinspektør, forfatter og foredragsholder
Familie

Foreldre: Ingeniør Harald Helberg (1887–1964) og Aslaug Urbye (1889–1978).

Gift 17.6.1950 med kontorfullmektig Ragnhild Knutsen (født 1925), datter av konditor John Knutsen (1890–1973) og Anna Laupsa (1889–1978).

Claus Helberg

Claus Helberg i 1989. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Claus Helberg
Av /NTB Scanpix ※.

Claus Helberg var en norsk motstandsmann, reiselivsmann og forfatter. Han var ansatt i Den Norske Turistforening (DNT) i hele sitt yrkesliv og hadde mye av æren for utviklingen av foreningens omfattende nett av selvbetjeningshytter og ruter. Han redigerte også flere håndbøker for fjellvandrere og skrev og talte mye om utviklingen av fotturismen i Norge. Under andre verdenskrig deltok han blant annet i tungtvannsaksjoneneVemork og i arbeidet med å hindre tyske ødeleggelser av norsk industri på slutten av krigen.

I 1993 bygde DNT en selvbetjent hytte som ble oppkalt etter han. Den heter Helberghytta og ligger nord for Rjukan.

Bakgrunn

Helberg vokste opp på Rjukan, og etter folkeskolen utdannet han seg ved Bergen Handelsgymnasium, hvor han tok eksamen i 1937. Han arbeidet først på Geilo Hotel, men ble så ansatt som assistent i Den norske turistforening (DNT) i 1938. Frem til utbruddet av andre verdenskrig arbeidet han med forskjellige oppgaver på kontoret og holdt også oppsynet med to koier foreningen hadde på Holleia og Vikerfjellet.

Andre verdenskrig

Claus Helberg fotografert stående på ski utenfor Sebrekke radiostasjon våren 1945, i engelsk uniform med hjemmestyrkenes armbind på venstre arm
Claus Helberg fotografert sittende i snøen med radiosender/mottager utenfor Sebrekke radiostasjon mars 1945

Vinteren 1940 gjennomførte Helberg rekruttskolen på Terningmoen ved Elverum og arbeidet så i DNT noen uker før tyskerne angrep Norge 9. april. Helberg gikk på ski gjennom Nordmarka og sluttet seg til de norske styrkene. Han deltok i kampene i Haugsbygd ved Hønefoss (se kampene i Sør-Norge i 1940) som mitraljøseskytter og ble tatt til krigsfange av tyskerne.

Etter krigsfangenskapet jobbet Helberg noen måneder for DNT før han desember 1940 rømte til Sverige gjennom Femundsmarka. Han returnerte til Norge januar 1941 for å spionere for britene. Etter noen uker hadde han samlet inn såpass med opplysninger om okkupasjonsmakten at han dro tilbake til Sverige igjen. Der ble han arrestert av svenskene og satt fire måneder i fengsel. Da han kom ut, ble han sendt til Norge igjen av britene for å rekognosere fluktruter fra Vestlandet. Etter endt oppdrag dro han igjen tilbake til Sverige, bare for å bli sendt på nok en tur til Vestlandet. Den turen gikk på livet løs. Sammen med motstandsmannen Gunnar Sønsteby krysset han Femundsmarka i oktober i snø og uvær, uten ski og med heller dårlig utstyr.

Da Helberg kom tilbake til Sverige igjen i november 1941, ble han sendt på skogsarbeid mens han ventet på transport til Storbritannia. På ny ble han fengslet av svenskene for ulovlig grensekryssing, men han ble løslatt og kunne endelig reise i slutten av januar 1942. I Storbritannia ble han opptatt i Kompani Linge og utdannet som telegrafist og sabotør.

Tungtvannsaksjonene

I oktober 1942 ble han sammen med Arne Kjelstrup, Jens Anton Poulsson og Knut Haugland sendt til Hardangervidda som forparti for tungtvannsaksjonen. I februar 1943 var han med på å sprenge Norsk Hydros anlegg for tungtvannsproduksjon på Vemork ved Rjukan. Aksjonen ble gjennomført på en mesterlig måte, og alle sabotørene kom seg unna. Noen uker senere ble han imidlertid tatt av tyskerne under en rassia, men klarte å rømme.

Sommeren 1943 dro Helberg tilbake til Storbritannia via Sverige. I oktober året etter kom han tilbake til Norge igjen som sersjant og deltaker i operasjon Sunshine, som skulle koordinere og øve hjemmestyrkene i Telemark. Helberg deltok i operasjonen helt til krigen sluttet.

Turleder i Den norske turistforening

Etter demobiliseringen høsten 1945 begynte Claus Helberg igjen i DNT som assistent. Fra 1947 var han ruteinspektør og fikk ansvaret for skogskoiene, varderutene i fjellet og vintertrafikken. I årene 1969–1982 var han sjefsinspektør. Hele tiden var han sentral ved oppbyggingen av det etter hvert omfattende nettet av selvbetjeningshytter og utviklingen av foreningens rutenett sommer og vinter. Helberg deltok i en lang rekke komiteer og utvalg i DNT, blant annet fjellsikringsnemnda, propagandakomiteen, komiteen for ubetjente buer, styret i Bregruppen, diverse byggekomiteer og årbokskomiteen. Han var også DNTs representant i flere organer, blant annet Statens friluftsråd og Norsk Fjellmuseums styre og initiativtaker til de populære trekkhundturene. Han ledet selv 25 slike turer i Skarvheimen og på Hardangervidda.

Fra 1983 var Helberg spesialmedarbeider i DNT og redigerte foreningens håndbøker for fotturister og skiløpere. Han arbeidet også mye med fotturismens historie i Norge og skrev en bok om emnet. Helberg ble også svært mye brukt som forfatter i DNTs årbøker og holdt rundt 1000 foredrag. Hans innsats har betydd svært mye for interessen for fjellets kulturhistorie og for rekrutteringen av nye medlemmer til DNT.

Claus Helberg ble også kjent som turleder for dronning Sonja og dronning Margrethe av Danmark i en årrekke. Han deltok dessuten i to spillefilmer som er laget om tungtvannsaksjonen.

Dekorasjoner

Claus Helberg ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1986, og han var ridder av Dannebrogordenen og innehaver av den franske Æreslegionen. For sin krigsinnsats ble han blant annet tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren, Deltagermedaljen med stjerne, Frihetsmedaljen med palme, Croix de Guerre avec Palme og Military Medal.

Utgivelser

  • Redaktør: Til fots i fjellet, 1986 (revidert utgave 1993, engelsk utgave 1996)
  • Redaktør: På ski i fjellet, 1991
  • De første vandrere, 1994
  • mer enn 60 artikler i DNTs årbøker

Avbildninger

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Helberg, Claus: «Hardangervidda under krigen», i DNT Årbok, 1947, s. 167
  • Lauritzen, Per Roger: Claus Heiberg: veiviser i krig og fred, 1999
  • Sønsteby, Gunnar: Rapport fra ’Nr 24’, 1960

Faktaboks

Claus Helberg
Historisk befolkningsregister-ID
pc00000003234215

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg