Faktaboks

Cindy Sherman
Uttale
ʃˈə:mən
Født
1954
Cindy Sherman
Cindy Sherman på en fotoutstilling på Tjuvholmen
Av /Scanpix.
Cindy Sherman-utstilling
Pressvisning av den amerikanske fotografen Cindy Shermans utstilling Untitled horrorsModerna Museet. I Sex series fra 1990-tallet benyttet Cindy Sherman dukker.
Av /Scanpix.
Cindy Sherman-utstilling
Pressevisning av den amerikanske fotografen Cindy Shermans utstilling Untitled horrors på Moderna Museet.
Av /Scanpix.
Cindy Sherman fotografi
Untitled #92 av Cindy Sherman fra 1981. Shermans fotografiske serier fra 1970- og 1980-årene er eksempel på hvordan postmoderne kunstnere benyttet sitater og stillån fra populærkulturens bilder for å utforske denne kulturens underliggende retorikk.
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo.
© /© Sherman, Cindy/BONO.
Lisens: Vernet verk

Cindy Sherman er en amerikansk billedkunstner og fotograf og en av verdens fremste representanter for iscenesatt fotografi.

Med seg selv som modell har hun laget en rekke billedserier der særlig kvinners vilkår har vært undersøkt. Hennes kunst tar opp selve grunnlaget for kvinners mulighet til å danne seg et selvbilde, og hvordan massemedienes kvinnefremstillinger påvirker dette.

Gjennombruddet kom med en serie svart-hvitt-fotografier med tittelen Untitled Film Stills (1977–1980). Ved at hun selv – riktignok sminket og utkledt – kunne kjennes igjen i alle positurene, gjorde hun det mulig for tilskueren å se de kvinnetypene hun fremstilte som retoriske formler eller klisjeer. I 1980-årene gikk hun over til fargefotografi og skapte, fortsatt med seg selv som modell, en serie bilder med angst og apati som motiv, hvor det amerikanske hjemmet var settingen. Senere har hun utforsket temaer som appetitt, kvalme, sykdom og vold. I en stor serie enorme fargefotografier har hun i årene omkring 1990 arbeidet med iscenesettelser av kjente kunsthistoriske tablåer.

Sherman blir i likhet med kunstnere som Louise Lawler og Laurie Simmons ofte koblet til feministisk kunst og det postmoderne fotografiet.

The Pictures Generation

Shermans arbeider kobles ofte til betegnelsen The Pictures Generation, det vil si til kunstnere i New York som rundt 1980 arbeidet med bilder og motiver hentet fra massekulturens visuelle virkelighet. Deres arbeider fremsto som undersøkelser og bearbeidelser av hvordan massemedias bilder former vår selvoppfatning og forståelse av verden. Andre kunstnere som trekkes frem, er Richard Prince og Sherrie Levine.

Untitled Film Stills

Det var med serien Untitled Film Stills (1977–1980) Cindy Sherman oppnådde internasjonal anerkjennelse. Serien består av 69 sort-hvitt-fotografier hvor Sherman med hjelp av enkle hjelpemidler som parykker, sminke og kostyme iscenesetter seg selv i ulike roller, blant annet som bibliotekar, skuespiller og femme fatale. De kvinnelige skikkelsene er plassert inn i settinger som en mørk bakgate, et hotellrom, ved et basseng eller en strand. Fotografiene har ingen direkte forbilder, men gir assosiasjoner til kjente filmer og da spesielt sjangeren film noir fra 1940–1960-tallet. Arbeidet tar for seg stereotype kjønnsfremstillinger samt massemedia og den visuelle kulturen i bred forstand.

Utstillinger i utvalg

  • Stedelijk Museum, Amsterdam, Nederland, 1982
  • Whitney Museum of American Art, New York, USA, 1987
  • Scottish National Gallery of Modern Art, Skottland, 2003
  • SITE Santa Fe, New Mexico, USA, 2004
  • Museum of Modern Art, New York, USA, 2012
  • Walker Center of the Arts, Minneapolis, USA, 2012
  • Veneziabiennalen, Italia, 2013
  • Wexner Center of the Arts, Colombus, Ohio, USA, 2017

Arbeider i utvalg

  • Filmstills, 1977–1980
  • Fairy Tales and Disasters, 1980
  • Pink Robes-serien, 1982
  • Sex Pictures-serien, 1992
  • Office Killer, 1997
  • Clowns-serien, 2003
  • Society Portraits, 2008
  • The Imitation of Life, 2016

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Cindy Sherman

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg