Christiania Seildugsfabrik
Christiania Seildugsfabrik ble grunnlagt i 1856. Bedriften ble nedlagt i 1978 og fabrikksbygningene, som ligger ved Akerselva i Oslo, er i dag lokaler for Kunsthøyskolen i Oslo. Foto fra 1958.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0
Hampslynging
Mannlige fabrikkarbeidere slynger hamp. Foto fra 1906.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0
Sying
Kvinnelig fabrikkarbeider syr stoffer. Foto fra 1935.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Christiania Seildugsfabrik var en norsk industribedrift som ble grunnlagt i 1856 ved AkerselvaGrünerløkka i Oslo. Fabrikken produserte seilduk, håndklær, kluter og en rekke andre tekstilprodukter, før den ble nedlagt i 1978.

Kunsthøgskolen i Oslo har hatt lokaler på Seilduken siden 2003.

Historikk

Grunnleggerne av fabrikken, som ble kalt Seilduken, var Henry Heyerdahl, O.M. Hauge, Thorvald Meyer og Chr. Brinch. Fabrikkbygningen var tegnet av Peter H. Holtermann og var den nest største bygningen i Christiania etter Det kongelige slott. Oppføringen av fabrikksbygninger pågikk i årene 1857–1858. Fra begynnelsen av 1859 var Christiania Seildugsfabrik i full drift.

Christiania Seildugsfabrik startet med å lage seilduk til den norske skipsflåten. Etter hvert gikk den over til spinne- eller veveprodukter av hamp, lin eller jute. Det ble også laget fiskegarn og nøter ved fabrikken, i tillegg til håndklær og kluter. Arbeidsstokken var på det meste oppe i omkring 900 ansatte.

Bedriften ble i 1960 fusjonert med Joh. Petersen A/S Linvarefabrik under navnet Fortex, som hadde både veveri og stofftrykkeri. Fabrikken ble lagt ned i 1978.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grieg, Sigurd (1948–1950). Norsk tekstil 1–2, Tanum

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg