Faktaboks

Christian Jensen Lofthuus

Kristian Jenssøn Lofthus

Født
15. mai 1750, Risør
Død
13. juni 1797, Akershus slott, Christiania
Virke
Bondeleder
Familie

Foreldre: Faren var trolig matros Jens Jensen Falk (f. ca. 1732), moren Tarjer Kittelsdatter Lofthus (1719–66).

Gift 27.1.1774 med Else Sofie Nilsdatter Homborøy (1752 (døpt 15.10.)–1812 (begr. 5.3.)), datter av bonde Nils Olsen Dannevig og Guri Omundsdatter, stedatter til bonde Anders Madsen Homborøy.

Christian Jensen Lofthuus var en norsk bondefører.

Han var gårdbruker i Vestre Moland fra 1773. Ved siden av gårdsbruket drev han sagbruk, eide skipsparter og seilte som skipperDanmark og England.

Lofthuus var en steil natur som hadde lett for å komme i konflikt med sine omgivelser. Det viser de mange rettssaker som han ble blandet inn i. Dette førte ham også i motsetningsforhold til embetsmennene i hans distrikt.

I 1786 la han frem for kronprins Frederik i København et klagebrev over fogdene i Nedenes og borgerne i Arendal. Noe senere fikk han samlet flere hundre underskrifter på klagemålene. Han oppfattet seg som «patriot» og forsøkte å reise allmuen i vide kretser på Sørlandet og i Telemark. Myndighetene utstedte arrestordre på ham, men det førte bare til fornyet agitasjonsvirksomhet. Det var tydelig at han hadde en stor del av allmuen med seg, og en offentlig kommisjon ble derfor nedsatt for å undersøke klagemålene.

Bøndene fikk medhold på viktige punkter, og et par sorenskrivere ble avsatt, men man fant at Lofthuus var en opprørsmaker som burde «ryddes af Veyen». I 1787 ble Lofthuus arrestert i Lillesand, og deretter ført i jern til Akershus. Allmuen i Nedenes, Råbyggelaget og Telemark reiste seg for å befri ham, men de kunne ikke gjøre noe mot de militære styrkene som ble sendt mot dem. En kommisjon dømte i 1792 Lofthuus til festningsarbeid i jern på livstid, mens 13 tilhengere fikk kortere festningsarbeid. To år etter hans død ble dommen stadfestet av Høyesterett.

I norsk tradisjon har Lofthuus stått som frihetskjemper mot dansk undertrykkelse og som en av forløperne for frigjøringsverket i 1814. Det er mulig han selv har ansett seg som en leder for en landsomfattende reisning, men denne var kun rettet mot visse misbruk fra embetsmennenes side, og tok ikke sikte på en oppløsning av unionen med Danmark.

Lofthuus ble begravd anonymt på Christ kirkegård i Christiania. En minnestøtte ble reist av hans venner, men revet ned av myndighetene. En bauta over Lofthuus ble reist ved hans gård i Vestre Moland i 1914, og et monument (utført av Gunn Harbitz) ble reist på Havnetomta i Lillesand i 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Johnsen, Berit Eide & Gustav Sætra, red.: Kristian Lofthus og hans tid, 1998, isbn 82-7117-352-9

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg