Faktaboks

Cato Zahl Pedersen
Født
12. januar 1959, Drøbak
Virke
Handikapidrettsutøver
Familie

Foreldre: Erik Mathias Pedersen (1931–) og Ragnhild Zahl (1933–97).

Gift 26.10.1981 med lærer Märtha Solbjørg Bertheussen f. Persen (3.1.1946–), datter av selger Hagbart Persen (1919–93) og hustru Solveig (1922–).

handikapidrett

Cato Zahl Pedersen i super-G under de paralympiske leker i Lillehammer 1994. Han vant sin klasse både her og i storslalåm. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Cato Zahl Pedersen er en norsk funksjonshemmet tidligere idrettsutøver med 13 gullmedaljer i de paralympiske leker.

Pedersen tok 13 gullmedaljer i de paralympiske leker i perioden fra 1980 til 1994, derav seks i alpint, én i langrenn og seks i friidrett. Han tok også fem verdensmesterskap i skiidrett i 1982.

I 1994 var Pedersen del av en gruppe på tre som gikk på ski over Antarktis til Sydpolen. Han besteg i 2005 Cho Oyu i Himalaya, verdens sjette høyeste fjell (8201 meter over havet).

Bakgrunn

Zahl Pedersen måtte amputere den ene armen og halvparten av den andre etter at han som 14-åring klatret i en høyspentmast ved hjemstedet på Nesodden. I det fuktige været slo høyspenningen over i kroppen, selv om han var en meter fra ledningsnettet, og han falt bevisstløs 10 meter ned i en steinrøys. Gummistøvlene reddet livet hans i masten, og flaksen reddet livet hans i fallet. Funksjonsnedsettelsen forhindret ikke at han fullførte videregående skole og deretter studier ved Norges idrettshøyskole i årene 1981–1984 og eksamen som markedsøkonom ved Norges Markedshøyskole i 1987.

Gjennombrudd

Foto av Cato Zahl Pedersen
Cato Zahl-Pedersen tidlig i karrieren.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

21 år gammel ble Cato Zahl Pedersen rikskjendis da han dominerte alpinøvelsene under de paralympiske vinterleker på Geilo i 1980, med en skiteknikk ingen til da hadde forbundet med paraidrett. Han vant også gull i 10 km langrenn.

Nivået var like imponerende i sommeridrett, hvor Pedersen har en personlig rekord på halvmaraton på 1 time og 12 minutter. Han tok fire gullmedaljer under sommerlekene 1980: tre i løp og ett i lengde. I 1981 fikk han Norges høyeste idrettsutmerkelse, Egebergs ærespris, for allsidigheten, som også omfatter flere triumfer i seiling.

Zahl Pedersen avsluttet sin idrettskarriere mot slutten av 1980-årene etter at han først ble ansatt som salgssjef i et inkassobyrå og deretter arbeidet en del år på markedssiden i Gjensidige Forsikring. Han ble lokket ut av sitt frivillige idrettseksil til Paralympics på Lillehammer i 1994 og svarte med to nye gullmedaljer i alpinbakken.

Samme år takket han ja til utfordringen fra Odd Harald Hauge og Lars Ebbesen om å gå uten assistanse fra polhavet utenfor Antarktis inn til Sydpolen. Det er en distanse på 1400 kilometer med gjennomsnittstemperaturer ned mot −40 °C. De tre fulgte samme rute som Erling Kagge ble berømt for et år tidligere, og de brukte bare tre dager lengre tid enn Kagge. Prestasjonen vakte internasjonal oppsikt, og Cato Zahl Pedersen ble en ettertraktet foredragsholder om motivasjon og selvdisiplin.

Etter polferden engasjerte Cato Zahl Pedersen seg i etableringen av Cato-senteret, et nytt, privat senter for rehabilitering av langtidsskadde i Son i Akershus. Fra 2001 til 2003 var han administrerende direktør ved senteret.

Under Idrettsgallaen i 2024 mottok han Hedersprisen for karrieren som parautøver og for sitt lange engasjement for idretten generelt.

Utmerkelser

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • K. Eidem: Cato, 1983
  • O. H. Hauge: Cato mot Sydpolen, 1995

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg