Carnac

Carnac. Megalittiske steiner fra yngre steinalder, 2000-tallet fvt. Steinradene kan ha blitt bygd etter astronomiske beregninger og har antakelig hatt en religiøs funksjon. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Carnac er en landsby i Bretagne, Frankrike, kjent for sine imponerende samlinger av megalittiske monumenter, de såkalte alignements, som består av parallelle og ofte kilometerlange rekker av bautasteiner (menhir) med en høyde på opptil 6,5 meter.

Faktaboks

Uttale
carnˈac

Over 2500 steiner er bevart, men opprinnelig har det vært langt flere. Rekkene var antagelig sammenhengende, og på 1500-tallet skal det ha eksistert rundt 15 000 bautasteiner omkring Carnac. Formålet med dem er uvisst; man antar at de har hatt forbindelse med kultiske seremonier. Mellom og omkring steinrekkene finnes flere steinkretser og forskjellige megalittiske gravmonumenter.

Det største er gravhaugen Mont Saint-Michel, som måler 115×85 meter og er rundt 10 meter høy. Undersøkelser her på slutten av 1800- og på begynnelsen av 1900-tallet brakte for dagen flere mindre og ett større gravkammer med funn av steinøkser og perler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg