Faktaboks

Carl Wilhelm Scheele
Født
9. desember 1742, Stralsund nå i Tyskland den gang i Sverige.
Død
21. mai 1786, Køping i Sverige
Carl Wilhelm Scheele
Carl Wilhelm Scheele

Carl Wilhelm Scheele

Av /NTB Scanpix ※.

Carl Wilhelm Scheele var en svensk kjemiker som er berømt for sine mange oppdagelser på 1700-tallet – en brytningstid i kjemiens historie.

Fra han var 14 år gikk han i lære hos en apoteker i Gøteborg. Han arbeidet senere i apotek i Malmø og Stockholm. I Uppsala var han fra 1770 til 1775, og han avsluttet med 11 år i apoteket i Köping.

Scheele samarbeidet med Torbern Bergman, som var professor i kjemi og farmakologi ved universitetet i Uppsala fra 1867 til 1784.

Bakgrunn

Scheele tolket kjemiens resultater på grunnlag av flogistonteorien, som Lavoisier i Scheeles levetid viste var feil. Scheele lot seg ikke overbevise av Lavoisiers resultater, og han, som Bergman, forble tro mot flogistonteorien i hele sitt liv. Han fremstilte mange nye grunnstoffer og forbindelser, men fordi han ikke var en forkjemper for de nye teoriene, kom han ofte for sent til å publisere sine resultater. Først ettertiden har gitt ham full kreditt.

Oppdagelser

Scheele var en fremragende eksperimentator som under til dels vanskelige forhold gjorde betydningsfulle oppdagelser. Han oppdaget grunnstoffene oksygen (før Priestley), klor (før Davy), barium (før Davy), mangan (før Gahn) og wolfram (før de Elhuyar). Videre gjorde han viktige undersøkelser over fosfor og fosforsyre, oppdaget flussyre, silisiumtetrafluorid, hydrogenpolysulfid og arsensyre.

Scheele oppdaget også flere organiske forbindelser, blant annet vinsyre, oksalsyre, melkesyre, urinsyre, blåsyre, sitronsyre, eplesyre, pyrogallol og glyserol. Han viste at gasser adsorberes av trekull, at mineralsyrer katalyserer dannelsen av estere fra organiske syrer og at lyset virker inn på sølvklorid.

Scheele ble innvalgt i vitenskapsakademiet i Uppsala i 1775. Til tross for mange tilbud om betydelige stillinger i utlandet forble han ved apoteket i Köping til sin død.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg