Faktaboks

Canon
Uttale
kˈænən

Canon Inc logo

.

Canon er et japansk industrikonsern som er verdens største kamera- og optikkprodusent, men som også produserer skannere, skrivere og trykkeriutstyr for lagring og deling av bilder, dokumenthåndtering og digitalisering av prosesser, i tillegg til medisinsk utstyr og øvrige industriprodukter. Canon er notert på Tokyo-børsen. Denne artikkelen tar først og fremst for seg utviklingen av og historien til Canon kameraer.

De første årene

Hansa Canon
Hansa Canon fra 1936 med Nikon 50 mm f/3.5 normalobjektiv.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Takeshi Mitarai
I 1942 ble Takeshi Mitarai (1901-1984) president i selskapet.
Av .

Selv om Canon er verdens største kameraprodusent, startet selskapet i det små. Inspirasjonen kom fra Tyskland, fra kameraene Leica II som ble lansert i 1932 og Contax 1 som kom på markedet i 1933. Disse kameraene var det ypperste innen fotografi, men langt utenfor rekkevidde for den jevne japaner. Et Leica II kostet om lag seks månedslønner, hvilket Goro Yoshida (1900-1993) så som en mulighet til å produsere et rimeligere kamera.

Goro Yoshida var født i Hiroshima, men kom til Tokyo før han hadde fullført middelskolen og begynte i lære hos et firma som bygget om og reparerte filmkameraer og projektorer. Han hadde alltid likt å fikle med maskiner og instrumenter, så det var naturlig at han også ble tiltrukket av å lage kameraer. Han demonterte et Leica og oppdaget at delene bare var laget av messing, aluminium, jern og gummi. Sammen med svogeren Saburo Uchida (1899-1982) og Takeo Maeda (1909-1977), en kollega av Uchida, etablerte han selskapet Seikikōgaku kenkyūsho i 1933, eller «Forskningslaboratoriet for presisjonsoptikk» med formål å utvikle Japans første 35 mm målsøkerkamera.

Den første prototypen fikk navnet Kwanon etter den buddhistiske barmhjertlighetsgudinnen Kannon, men de første kameraene var faktisk ikke ekte, men bare modeller eller illustrasjoner i annonser. Goro Yoshida forlot selskapet i 1934 grunnet interne uenigheter. Til tross for iherdig innsats klarte selskapet verken å utvikle avstandsmålere eller objektiver, og bestemte seg for å samarbeide med Nippon Kogaku Kogyo, forgjengeren til Nikon, som hadde etablert seg som landets største produsent av optisk utstyr til militært bruk. Tidspunktet var optimalt, for etterspørselen var stor i det sivile markedet, og Nippon grep anledningen til å omfavne et nytt produktområde. Sammen utviklet selskapene det første kameraet, Hansa Canon med Nikkor 50 mm/3.5 normalobjektiv, som ble lansert i februar 1936. Nippon Kogaku hadde ansvaret for objektivet, objektivfatningen og avstandsmåleren.

Seikikōgaku kenkyūsho sto uten salgskanaler, men hadde tidligere inngått en eksklusiv avtale med Omiya Shashin Yohin Co Ltd, et selskap med røtter tilbake til hanseatertiden i middelalderen. «Hansa» var et varemerke som Omiya benyttet, mens produsentene varierte. Selv om flere i kameraindustrien omtalte Hansa Canon mest som en japansk Leica-imitasjon, var det likevel ingen tvil om at det var Japans første høykvalitetskamera, riktignok produsert av et selskap som ennå var ukjent. Til tross for at selskapet hadde lykkes med det tekniske produktet, var produksjonstakten så lav at selskapet ble omorganisert til å bli et aksjeselskap. Stiftelsen skjedde 10. august 1937 og dette regnes som den offisielle stiftelsesdatoen til Canon.

Etter omorganisering skjøt selskapet fart, men fortsatt var kameraene for dyre for den jevne japaner. Derfor utviklet Omiya en strategi for å sikte salget inn mot de kjøpesterke gruppene i Europa, på Contax’ og Leicas hjemmebane. Strategien slo til, salget økte dramatisk og la grunnlaget for nye modeller samtidig som kundene ønsket seg originaloptikk. De to første objektivene Canon utviklet var normalobjektivet 50 mm f/3.5 og teleobjektivet 135 mm f/4 som fikk merkenavnet «Serenar» oppkalt etter Serenitihavet på månen og symboliserer produktegenskapene klar, stille og rolig.

I 1942 ble Takeshi Mitarai (1901-1984), en venn av Saburo Uchida, president i selskapet. Han uttalte etter andre verdenskrig at målet skulle være å ta igjen og å gå forbi Leica samtidig som han innførte et bonussystem delt mellom ansatte, aksjonærer og ledelse. Da krigen tok slutt 15. august 1945 var Japan i en kaotisk tilstand og selskapet ble midlertidig oppløst fordi ingen i ledelsen visste hva de skulle eller kunne gjøre. Okkupasjonsstyrkene viste stor interesser for japanske kameraer og etter to måneder kunne produksjonen gradvis gjenopptas. Canon J II var det første kameraet som ble produsert, men det ble bare produsert tre kameraer det året – hvilket viser hvor dårlig tilgangen var på materialer og deler. Den amerikanskfødte japanske ingeniøren William R Gorham (1888-1949) var sentral da Nissan Motor Company ble etablert, men han besøkte Canon ofte i løpet av 40-tallet for å gi forslag og anbefalinger til drift og moderniseringer. Da han døde i 1949 var det ingen ringere enn Takeshi Mitarai som satt ved sengen hans.

Slutten for målsøkerkameraet

Canonflex R2000
Canonflex R2000 var verdens første kamera med 1/2000 sekund lukkertid, og ble produsert fra 1960 til 1962.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Canon 7 med 50 mm f/0.95
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I 1947 flyttet selskapet hovedkontoret til Shimomaruko og samtidig skiftet det navn til Canon Camera Co. Kundene hadde tydelig gitt uttrykk for at de hadde vanskelig for å huske at Precision Optical Industry sto bak Canon kameraer og Serenar objektiver. Derfor, og for å gjøre selskapet lettere gjenkjennelig internasjonalt, ble alt samlet under Canon-navnet.

Canon forsøkte å få fotfeste i USA i 1950, men da Takeshi Mitarai kontaktet Bell & Howell, som var et etablert selskap innen 8 mm og 16 mm filmkameraer og projektorer, fikk han avslag til tross for at amerikanerne var innforstått med Canon-kameraenes kvalitet. De viktigste årsakene til avslaget var at kameraene var laget i Japan og at Canons fabrikker var trebygninger, som lett kunne brenne. Besøket var likevel ikke forgjeves, for møtet med en langt mer profesjonalisert industri ga støtet til en modernisering av anleggene i Japan.

Leica lanserte sitt M3 på fotomessen Photokina i Köln i Vest-Tyskland i 1954, et kamera som var teknologisk så langt foran konkurrentene at de fleste japanske kameraprodusentene ga opp videre produksjon av målsøkerkameraer. Canon var akkurat klar med sin modell IV Sb2, som til tross for god omtale fra brukerne, ikke kunne måle seg med Leica M3. Canons ingeniører var så imponerte og sjokkerte over presisjonsnivået til Leica, at de ble tvunget til å tenke helt nytt og forandre selskapets forretningsstrategi. Leica M3 skulle komme til å selge i mer enn 220 000 eksemplarer. Canon bestemte seg for heller å konsentrere innsatsen om speilreflekskameraer med tilhørende objektiver og utstyr. Disse kunne utvikles med Japans egen kompetanse og teknologi og her var de ikke i konkurranse med Leica.

I 1959 lanserte Canons så sitt første speilreflekskamera, Canonflex, men satset også på andre produktkategorier der de møtte enklere konkurranse. I 1958 lanserte Canon følgelig verdens første smalfilmkamera med zoomobjektiv, Canon Reflex Zoom 8. Behovet for et kamera som var rask å jobbe med for journalister forsvant ikke, så Canon lanserte likevel et nytt målsøkerkamera, Canon 7 samtidig med et 50 millimeter objektiv med lysstyrke 1:0.95, som begge har blitt legendariske i selskapets historie. I 1964 kom modellen Pellix, som hadde et stasjonært halvt gjennomsiktig speil som gjorde det mulig å fotografere gjennom speilet.

Kameraer hadde vært forbeholdt mennesker med relativt god økonomi og etter hvert kom kravet om å produsere kameraer for massemarkedet, kameraer som vanlig folk hadde råd til. I 1960 skulle således kompaktkameraet Canonet lanseres, men tidspunktet måtte flyttes til året etter fordi konkurrentene mente prisen var for lav. Kameraet derfor presentert først i 1961, i varehuset Mitsukoshi i Tokyo. Køene gikk fra sjuende etasje og ut på gaten, og hele lagerbeholdningen var utsolgt på under to timer. Canon hadde åpenbart truffet et stort hull i markedet og før publikums reaksjoner hadde kjølnet, ble halvformatkameraet Canon Demi lansert. Det hadde den produktfordelen at det fotograferte i 18 x 24 millimeter format og fikk dobbelt så mange bilder på filmrullen.

Smalfilm

Canon Auto Zoom 1014
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Canon introduserte sitt første smalfilmkamera i 1956. Inspirasjon og innsikt fikk selskapet på observasjonsturen som Takeshi Mitarai hadde i USA og Europa. Under denne turen oppdaget Mitarai at 8 mm filmkameraet Kodak Brownie var svært populært, og Canon fikk noen brukte kameraer av de allierte okkupasjonsstyrkene. Disse kunne de analysere og forbedre. Særlig vekt ble lagt på søkerteknologien, og ved å kombinere rettvinklede prismer, porroprismer, lyktes det Canon å konstruere en klar, tydelig og ikke minst praktisk brukbar søker. Canons første smalfilmkamera Cine 8T ble lansert i 1956 og i 1958 lanserte Canon det første smalfilmkamreaet med zoomobjektiv, Canon Reflex Zoom 8. Dette objektivet hadde en brennvidde på 10-40 mm og lysstyrke 1.8. 8 mm-formatet ble videreutviklet og i 1964 introduserte Canon kameraet Cine Zoom 512 og ble dermed en populær leverandør til alle dem som produserte hjemmefilmer. I 1968 ble Canon Auto Zoom 1218 lansert, som med sitt 12x zoomområde fort ble allment akseptert.

Speilrefleksæraen innledes

Samme år, i 1959, som Nikon presenterte det ikoniske Nikon F, lanserte Canon sitt Canonflex. Selv om speilreflekskameraets prinsipp hadde vært kjent like lenge som kameraet hadde teknologiske utfordringer stått uløst. Målsøkerkameraet hadde vært langt mer brukervennlig, men tekniske nyvinninger som pentaprisme, automatisk blender og selvreturnerende speil hadde gjort tiden moden for et praktisk 35 mm speilreflekskamera. Canon utviklet samtidig R-serien av objektiver med brennvidder fra 35 til 1000 millimeter. Disse objektivene hadde bajonettfatning og la grunnlaget for de kommende FL- og FD-objektivene, hvor blant annet kunstig dyrkede fluorittkrystaller gjorde det mulig å bygge lange teleobjektiver med høy lysstyrke.

Da Kodak og Agfa plutselig introduserte filmformatet 126 Instamatic, endret forutsetningene i markedet seg ettersom filmlading med ett ble enkelt. Det hadde tidligere vært til dels kronglete og Instamatic-kassetten løste dette problemet. Selv om Canon produserte et par modeller til det nye formatet, førte det til en utvikling av en langt enklere måte å sette film i kameraet. Instamatic var den direkte årsaken til Canons Quick Load-system.

Kontormaskinene kommer

I 1969 skiftet selskapet navn fra Canon Camera Co. Inc. til Canon Inc fordi forretningsområdene ble utvidet. Canon hadde begynt å produsere kalkulatorer, kopimaskiner, spesialoptisk utstyr, bildebehandlings- og informasjonsbehandlingsutstyr og navneskiftet var en naturlig del av den nye strategien.

Flaggskipet Canon F-1

Canon F-1
Canon F-1 ble lansert i 1971, sammen med den objektivserien FD.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nikon hadde hatt det profesjonelle speilrefleksmarkedet stort sett for seg selv, men i 1971 introduserte Canon sitt første proffkamera etter fem års utvikling. Å konstruere et proffkamera hadde tatt ti ganger så mange ressurser som et vanlig kamera, så det sto mye på spill. F-1 ble en suksess fra første dag og la grunnlaget for linjen av proffkameraer som fører fram til den digitale EOS-1D. Samtidig med F-1 kunne Canon vise fram sin nye objektivserie FD og en rekke tilbehør som utskiftbare søkere, slik at det var et komplett system fra første dag. Samtidig fikk massemarkedet tilgang til den nye objektivserien ved kameraet Canon FTb, som målte lyset på full blenderåpning og ellers var en videreføring av FT QL. Canon FTb ble et av selskapets bestselgende kameraer, med over én million solgte eksemplarer de første tre årene.

Ved OL i München i 1972 kunne pressen bruke en høyhastighetsversjon av F-1, som kunne fotografere med 9 bilder per sekund. Det ga verden helt nye og annerledes sportsbilder, der utøvernes bevegelser ble frosset i øyeblikket. F-1 ble utpekt til offisielt kamera ved de olympiske lekene i Montreal i 1976 og Lake Placid i 1980.

Elektronikk overtar

Canon A-1
Canon A-1 med FD 50 mm f/1.4 normalobjektiv. Kameraet ble lansert i 1978 og ble produsert fram til 1985. I motsetning til andre Canon-modeller ble A-1 bare levert i svart utførelse.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I 1973 kunne Canon lansere modellen EF som hadde en elektronisk styrt, vertikalgående lukker. Kameraet hadde samtidig lukkerprioritert blenderautomatikk, og regnes fortsatt for å være et av Canons best bygde kameraer. Det ga signaler om hva som skulle komme, og i 1976 kom Canon AE-1, verdens første kamera med innebygget mikrocomputer. I motsetning til EF hadde det blenderprioritert lukkerautomatikk, men det tok verden med storm. Elektroniske kameraer var kommet for å bli, og i 1978 kom modellen A-1 med fem ulike automoduser. A-1 ble en favoritt blant de nye og unge fotografene, konvensjonelle kamerafans og ivrige amatører. Dagens digitale EOS-kameraer har sine røtter i AE-1 og A-1.

I 1981 kom den oppgradert modellen av flaggskipet F-1, med blant annet motordrift på 14 bilder per sekund, noe som gjorde det til en favoritt blant sportsfotografer. Oppgraderingen var basert på ti år med erfaringer og tilbakemeldinger på den første F-1-modellen.

Deretter fulgte T-serien av kameraer, der modellen T-90 rettet seg mot avanserte amatører og profesjonelle, og der T-80 ble Canons første autofokus speilreflekskamera med tre spesialobjektiver som ikke fungerte på andre kamerahus.

Video overtar for analog film

Canon lanserte riktignok smalfilmkameraet 514 XL-S som var selskapets første lydfilmkamera i 1976, men erfaringene med elektronikk innen kameraproduksjon gjorde at Canon valgte å konsentrere seg om video. I 1985 lanserte selskapet Canovision 8 VM-E1 som var verdens første 8 mm videokamera der alle funksjonene var integrert i én samme enhet. Tidligere hadde opptaker og avspiller vært hver sin enhet.

Video stillbilde

Canon RC-701

Canon RC-701 ble introdusert til sommer-OL i 1984, der Canon benyttet prototypen til å sende bilder til den japanske avisen Yomiuri Shinbun. Kameraet kom i normalt salg i 1986.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Sony lanserte prototypen Mavica på verdens første elektroniske stillbildekamera i 1981, men muligheten for kommersialisering ble sett på som lav, fordi oppløsningen og bildekvaliteten var altfor dårlig i forhold til analoge kameraer. Mavica var ikke et digitalt kamera, men fotograferte med magnetiske videosignaler, akkurat som et video filmkamera. Det bar uansett bud om hva som ville komme, og Canons første produkter i den nye retningen var elektronisk bildeoverføring som ble benyttet ved de olympiske lekene i Los Angeles i 1984. Basert på erfaringene herfra lanserte Canon verdens første kommersialiserte video stillbildekamera, RC-701 i 1986.

EOS introduseres

Canon EOS 650
EOS 650 ble presentert i mai 1987 og var det første kameraet i EOS-systemet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I 1985 ble kameraindustrien rystet i sine grunnvoller da Minolta introduserte et autofokus speilreflekskamera ett år før Nikon gjorde det. Canons modell T-80 lå langt etter teknologisk, og da autofokuskameraene til Minolta og Nikon tok halvparten av markedet på ett år, besluttet Canon å lansere et tilsvarende i anledning selskapets 50-årsjubileum i 1987. Prosjektet fikk navn EOS, for Electro Optical System, oppkalt etter morgenrødens gudinne i gresk og romersk mytologi. Den første modellen, EOS 650 ble presentert i mai 1987 og i 1989 kom flaggskipet EOS-1, arvtageren etter F-1.

EOS-systemet krevde nye objektiver som måtte kommunisere med kamerahuset på en måte FD-objektivene ikke kunne hvis alle fordelene med autofokus skulle ivaretas. Dette førte til EF-serien som fortsatt er i bruk.

Fotografiet blir digitalt

Canon EOS 1D X Mark III
Av .

Parallelt med utviklingen av autofokuskameraer, fortsatte forskning og utvikling av stillbilde video. I 1988 lanserte Canon modellen ION som fotograferte på floppydisk og som fortsatt ikke hadde oppløsningen til analoge kameraer, men bildene kunne vises på TV-skjermer, og det var ofte godt nok. Apple hadde lansert sin Macintosh, desktop publishing var kommet og digitaliseringen var begynt. I flere og flere bransjer tok datamaskinen over og i 1992 kunne Canon presentere sitt første digitale kamera, PowerShot 600. I 1995 kom EOS DCS som var et samarbeid med Eastman Kodak. Utviklingen av digitale kameraer fortsatte utover 90-tallet, men de var først og fremst rettet mot amatørmarkedet. Det var først da Nikon lanserte sitt D1 i 1999 at analog fotografering i praksis var død, digital fotografering tok over og paradigmeskiftet var et faktum. Canon lanserte EOS-1D sitt digitale flaggskip i 2001, et kamera som fikk strålende mottagelse. Etter hvert fikk kameraet både fullformatbrikke og videoopptaksmuligheter, og det klassiske speilreflekskameraet ble snart et foretrukket verktøy i filmbransjen, ikke minst fordi prisene var betydelig lavere enn konvensjonelle filmkameraer. I 2007 lanserte Canon sitt EOS-1D Mark 3 som møtte kravene fra begge bransjer. Enkelte digitale filmkameraer hadde muligheten til å ta stillbilder, men paradigmeskiftet skjedde da stillbildekameraet kunne ta opp video.

Canon inntar filmproduksjon

Canon EOS 5D som ble lansert i 2008 kunne også filme i full HD, og reaksjonen blant filmfotografer spesielt og i filmbransjen generelt fikk Canon til å satse på et eget produktutvalg til denne gruppen; Cinema EOS System. Dette systemet ble introdusert i 2011 og kom i salg i 2012 og muliggjorde filming av HD-filmer i 4K-oppløsning. Ikke minst i Hollywood var mottagelsen god, fordi filmproduksjonen der vanligvis innebærer bruk av flere kameraer samtidig, et hovedkamera og flere sidekameraer. Etterspørselen var stor etter kompakte kameraer og mobile kameraer, særlig ved filming i trange rom og fra forskjellige vinkler.

Speilløse kameraer

I 2018 lanserte Canon modellen EOS R som var et fullformat speilløst kamera. Samtidig kunne selskapet presentere en helt ny objektivserie, RF. I 2020 kom filmkameraet Cinema EOS C70 med fatning for de nye RF-objektivene og en oppgradering av EOS R.

Viktige hendelser

  • 1933: Seikikōgaku kenkyūsho eller «Forskningslaboratoriet for presisjonsoptikk» blir etablert.
  • 1936: Selskapet lanserer målsøkerkameraet Hansa Canon, utviklet i samarbeid med Nippon Kogaku.
  • 1937: Selskapet stiftes offisielt som aksjeselskap under navnet Precision Optical Industry Co., Ltd.
  • 1937: Precision Optical Industry produserer sine første objektiver.
  • 1942: Takeshi Mitarai blir president i Precision Optical Industry.
  • 1947: Precision Optical Industry skifter navn til Canon Camera Co. Inc.
  • 1951: Canon flytter virksomheten til nye og moderne anlegg I Shimomaruko.
  • 1951: Canon lanserer Serenar 50 mm f/1.8, det første høykvalitetsobjektivet.
  • 1954: Canon forandrer strategi, satser på speilreflekskameraer.
  • 1956: Canon lanserer sitt første filmkamera, Canon Cine 8T
  • 1958: Canon lanserer verdens første smalfilmkamera med zoomobjektiv.
  • 1959: Canon lanserer sin første speilrefleks, Canonflex.
  • 1969: Speilreflekskameraet Canonflex R2000 lanseres, verdens første kamera med lukkertid på 1/2000 sekund.
  • 1961: Canon 7 med 50 mm 1:0.95 lanseres.
  • 1961: Kompaktkameraet Canonet blir lansert.
  • 1964 Canon Pellix lanseres, en speilrefleks med halvt gjennomsiktig speil og lysmåling gjennom objektivet (TTL).
  • 1966: Canon FT QL lanseres, med TTL-måling.
  • 1969: De to første objektivene med linseelementer av fluoritt presenteres; FL 300 mm/5.6 og 500 mm/5.6.
  • 1969: Selskapet skifter navn til Canon Inc fordi forretningsområdet utvides til å inkludere kontormaskiner og spesialutstyr.
  • 1971: Canons første profesjonelle speilrefleks lanseres, F-1, samtidig med massemarkedsmodellen FTb.
  • 1972: Canon F-1 High Speed Motor Drive Camera lanseres ved OL i München.
  • 1973: Canon EF introduseres, det første med lukkerprioritert blenderautomatikk.
  • 1976: Canon AE-1 lanseres, det første med innebygget mikrocomputer.
  • 1978: Canon A-1 lanseres, verdens første speilrefleks med 5 automoduser.
  • 1985: Canon lanserer verdens første 8 mm integrerte videokamera, Canovision 8 VM-E1.
  • 1985: T-80 lanseres, Canons første autofokus speilreflekskamera.
  • 1988: Canon lanserer stillbilde videokameraet ION.
  • 1996: Canon Camera Museum, et virtuelt museum, åpner.
  • 1999: Canon lanserer EOS-1D, sitt første profesjonelle digitalkamera.
  • 2007: Canon lanserer EOS 1D Mark III med fullformatbrikke og videoopptaksmulighet.
  • 2008: Canon passerer 50 millioner produserte speilreflekskameraer og 40 millioner produserte EF-objektiver.
  • 2009: Canon lanserer EF 100 mm f/2.8 med innebygget bildestabilisator.
  • 2009: Canon passerer 50 millioner produserte EF-objektiver.
  • 2012: Canon lanserer Cinema EOS System, digitale filmkameraer bygger for bruk med EF-optikk.
  • 2018: Canon lanserer det speilløse EOS R og objektivserien RF.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg