CCW-konvensjonen er en internasjonal nedrustningsavtale. Den har fem protokoller som regulerer ulike klasser av våpen. CCW-konvensjonen som ble inngått i Genève 10. oktober 1980, trådte i kraft 2. desember 1983. 127 land har sluttet seg til avtalen. 4 land har signert avtalen uten å ratifisere den (2023).

Faktaboks

Også kjent som

CCW-konvensjonen om visse konvensjonelle våpen

Konvensjonen om forbud mot eller restriksjoner på bruk av visse konvensjonelle våpen som kan gjøre unødvendig skade eller som kan ramme vilkårlig

engelsk Convention on Prohibitions or Restrictions on the Use of Certain Conventional Weapons Which May be Deemed to be Excessively Injurious or to Have Indiscriminate Effects

engelsk The Convention on Certain Conventional Weapons (CCW)

engelsk The Inhumane Weapons Convention

Innhold

Avtalens hovedformål er å stoppe eller regulere bruken av uvanlig grusomme eller inhumane våpen som ofte særlig rammer sivilbefolkningen i konvensjonell krigføring. Selve konvensjonen innebærer bare generelle prinsipper og tjener hovedsakelig som «paraply» for de ulike protokollene den har som anneks.

  • Protokoll I gjelder visse fragmentvåpen som dreper eller skader ved å etterlate seg splinter eller fragmenter i menneskekroppen som ikke kan oppdages ved røntgen.
  • Protokoll II regulerer bruken av landminer, minefeller og liknende innretninger. Denne konvensjonen er virksom samtidig og parallelt med Ottawakonvensjonen, men den forbyr dem ikke slik Ottawakonvensjonen gjør. Protokollen forbyr imidlertid bruk av «ikke-detekterbare antipersonellminer».
  • Protokoll III gjelder brannvåpen (flammekastere, molotovcocktails, napalm).
  • Protokoll IV gjelder blendende og blindende laservåpen.
  • Protokoll V gjelder opprydding av eksplosive fragmenter etter krigshandlinger.

Konvensjonen har gjennomgått flere omganger med forbedring og utvidelse av dekningen. Det er en fordel for arbeidet med å bedre denne avtalen at de enkelte protokollene kan endres uten at det er nødvendig å revidere hele konvensjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg