Brayton-syklus

Braytons gassmotor fra 1872

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Brayton-syklus er en termodynamisk syklus som beskriver prinsippene for hvordan en varmekraftmaskin kan omdanne varm gass til mekanisk arbeid i en lukket prosess.

Faktaboks

Også kjent som

Joule-syklus

Syklusen, som har navn etter den amerikanske oppfinneren George Brayton (1830–1892), består av følgende trinn (se polytrope tilstandsforandringer):

  1. adiabatisk kompresjon
  2. isobar oppvarming (oppvarming under konstant trykk)
  3. adiabatisk ekspansjon
  4. isobar nedkjøling (nedkjøling under konstant trykk)

Braytonsyklus brukes ofte i et gassturbinsystem der gassen oppvarmes og nedkjøles i en lukket prosess. Det innebærer at utgående gass brukes på nytt i stedet for å bli sendt ut som eksos. Dette prinsippet er nyttig når varme tilføres utenfra, for eksempel fra en høytemperaturreaktor, og ikke gjennom en intern forbrenning som er vanlig i et åpent gassturbinsystem. Kombineres prosessen med en Rankine-syklus kan man også utnytte spillvarmen fra Brayton-syklusen og dermed heve totalvirkningsgraden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg