Brattøra

Brattøra, Trondheim. Bildet viser Pirterminalen med Turistskipskaia, hurtigbåtkaia, Pirbadet (i bakgrunnen) og Clarion Hotel & Congres. Ved kaia ligger Queen Elizabeth (Bilde 2013).

Knut A Rosvold. fri

Brattøra, bydel og havneområde i Trondheim kommune, Sør-Trøndelag. Opprinnelig en sandør lagt opp ved utløpet av Nidelva og vestover mot den nåværende Jernbanebrua. I gammel tid ble øretinget holdt her. Her var det også et rettersted. For å kunne ta området i bruk til jernbanestasjon og havneformål ble det i 1878-87 foretatt en storstilt oppmudring av området. Det ble også anlagt en molo utenfor.

Brattøra er nå en øy bundet til fastlandet med tre bruer foruten jernbanebru. På Brattøra ligger i dag Trondheim sentralstasjon, flere havneanlegg (bl.a. cruise- og Hurtirute-kaien), godsterminal, kontorbygg, svømmehall, hoteller osv.

Høsten 2012 åpnet en ny gangbru over stasjonsområdet, kalt Sjøgangen, noe som medfører at adkomsten til sentrum er blitt mye lettere; det tar omkring 6 minutter å gå fra havneterminalen til sentralstasjonen, og 10 minutter til sentrum.

Anbefalte lenker

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 04.07.2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Trondheim

Knut A Rosvold

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.