Faktaboks

Borgå
Finsk Porvoo
Etymologi

Navnet kommer fra borg og å, elv.

Gamlebyen i Borgå med Borgå å og domkirken.
Gamlebyen i Borgå med Borgå å og domkirken.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Torget i gamle Borgå.

Rådhustorget med det gamle rådhuset i sentrum. Rådhuset ble bygget av byggmester Gotthard Flensborg 1763–1764. Tårnet sto ferdig først i 1771. Rådhuset er et barokklassisk hus med to etasjer og mansardtak, og disponeres i dag av Borgå museum som har en av sine permanente utstillinger her.

Torget i gamle Borgå.
Lisens: CC BY SA 3.0

Borgå er en bykommune i sørlige Finland, i landskapet Nyland (finsk: Uusimaa); 45 kilometer øst for Helsingfors, ved munningen av elven Borgå å i en vik av Finskebukta. Borgå har 50 144 innbyggere i 2017 og et areal på 654 kvadratkilometer. Det er en tospråklig kommune der finsk er majoritetsspråk med 64,7 prosent og svensk er minoritetsspråk med 30,7 prosent. Byen Borgå ble fusjonert med landkommunen i 1997.

Borgå er vennskapsby med Hamar.

Næringsliv

Næringslivet består av utførsel av metall- og trevareprodukter, oljeraffineri, sjokoladefabrikk, metall-, trevare-, elektrisk og grafisk industri.

Historie

Borgå ligger ved foten av Borgbacken, og er trolig en gammel handelsplass og vikingborg, sannsynligvis fra 1200–1300-tallet. Byen ble grunnlagt i 1360, er Finlands nest eldste by og fikk byrettigheter på 1380-tallet. Den ble tidlig en viktig havneby for hansahandelen.

Gatenettet og domkirken stammer fra middelalderen, og på 1700-tallet var Borgå en av de største byene i Finland. I 1760 ble to tredjedeler av byen ødelagt av en brann, og oppbygningen etterpå resulterte i en rekke steinhus som fortsatt utgjør en viktig del av gamlebyen. Landdagen møtte i Borgå i 1809, og der stadfestet tsar Aleksander 1 Finlands politiske rettigheter, så som landets religion og grunnlov og retten til å beholde svensk språk.

Under andre verdenskrig ble byen sterkt skadet av Sovjetunionens bombing. Domkirken fikk store skader etter en påsatt brann i 2006. Sentrumsbebyggelsen er ellers sjarmerende med smale, krokete gater og lave, fargerike trehus, og ofte foretrekker dagsturister å besøke Borgå i stedet for Helsingfors.

Nasjonalskalden Johan Ludvig Runeberg bodde i Borgå fra 1837 og fram til sin død i 1877. Byen er kultursentrum for den svensktalende befolkningen og har en rekke museer og skulptursamlinger. Krigarbyn er en bydel som ble bygget for innsamlede midler fra hele Finland for å gi boliger til skadde etter andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg