Bofors var et svensk forsvarsindustriselskap formelt etablert i Karlskoga i 1873, med røtter tilbake til et jernverk fra 1646. I 1999 ble selskapet kjøpt av Saab som restrukturerte den delen av selskapet som produserer missiler og mindre våpen under forretningsområdet Saab Bofors Dynamics, mens den resterende forsknings- og utviklingsdelen Bofors Defence ble utskilt og solgt til det amerikanske forsvarsindustrikonsernet United Defence i 2000, og i 2005 videreført til britiske BAE Systems under navnet BAE Systems Bofors.

Historie

Fra jernverk til våpenprodusent

Bofors kan spore sin historie tilbake til et jernverk i Karlskoga i 1646. Virksomheten drev lenge som jern- og stålfabrikk, men på slutten av 1870-tallet begynte produksjonen av kanoner og krutt til det svenske forsvaret. I 1873 ble jernverket omgjort til aksjeselskap under navnet Bofors AB, og i årene 1894–1896 var Alfred Nobel største aksjonær.

Boforskanonen

I løpet av 1900-tallet vokste selskapet gjennom salg av våpen til det svenske forsvaret og gjennom internasjonal ekspansjon og salg av 40 mm luftvernskanonen Bofors L60, etter hvert L70. Bofors 40 mm ble utviklet av Bofors’ ingeniører i mellomkrigstiden for å sikre et bedre luftforsvar, og var verdens første helautomatiske luftvernkanon. Den fikk stor utbredelse under andre verdenskrig, og ble serieprodusert i både USA og Storbritannia.

I Norge er Boforskanonen særlig knyttet til gjenoppbyggingen av norsk våpenindustri på 1950-tallet. Et stort politisk arbeid ble nedlagt for å skaffe Kongsberg Våpenfabrikk lisens og produksjonskontrakt på de nye Bofors L70-kanonene for salg innenfor NATO. Samarbeidet med Sverige og USA om produksjon av L70-kanoner medførte en betydelig modernisering og oppbygging av produksjonskompetansen til KV. Kontakten mellom KV og Bofors åpnet også for senere produksjonsteknisk samarbeid mellom norsk og svensk våpenindustri.

Våpenskandaler

I 1984 ble Bofors slått sammen med kjemiselskapet Kema Nobel til Nobel Industrier. Samme året ble Bofors anmeldt for flere tilfeller av våpensmugling til Midtøsten på slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet. En rekke direktører fra Bofors fikk betingede dommer for smugling. I tillegg ble Nobel Industrier idømt en bot på elleve millioner kroner for ulovlig våpeneksport. I andre halvdel av 1980-årene var Bofors involvert i en ny skandale knyttet til store bestikkelser i forbindelse med en kontrakt på våpen til India.

Nye eiere

I 1992 ble Bofors slått sammen med Förenade Fabriksverken i Eskilstuna som en del av den statlig kontrollerte Celsius-gruppen, før Celsius ble kjøpt av det svenske teknologiselskapet Saab i 1999 og eierskapet til Bofors ble splittet mellom Saab og BAE Systems.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Wicken, Olav (1987). «Norske våpen til Natos forsvar: Norsk militærindustri under Koreakrigens opprustning.» Forsvarsstudier 1/1987.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg