Faktaboks

Birgittinerordenen

Den allerhelligste Frelsers orden, birgittinere

Etymologi

Egentlig Ordo Sanctissimi Salvatoris, forkortet OSSalv

Uttale
birgittˈinerordenen
Birgittinernonner
Nonner fra Birgittinerordenen i vigslingsmessen i nye St. Olav domkirke i Trondheim i 2016.
Av /NTB Scanpix.

Den hellige Birgitta

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Vadstena klosterkire

Vadestena klosterkirkes vestfront.

Vadstena klosterkire
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Birgittinerordenen er en klosterorden som ble stiftet av den svenske helgenen Birgitta (1303–1373). Hovedklosteret var Vadstena.

Birgittinerordenen ble stiftet som en dobbeltorden av munker og nonner som skulle bo i atskilte hus, men med felles kirke. Hvert kloster skulle romme 60 nonner og 25 munker og ledes av en abbedisse. Ordensdrakten var for begge kjønn av grå vadmel med kappe. Av munkene skulle 13 være presteviet, 4 diakonviet, og 8 skulle være legbrødre. Til sammen skulle antallet brødre og søstre tilsvare de 12 apostlene, Paulus og Jesu 72 disipler.

Ordenen spredte seg, og det kom snart klostre rundt om i Europa. I Norge fikk ordenen overlatt det rike benediktinerkloster Munkeliv i Bergen i 1426. I sin storhetstid hadde Birgittinerordenen 79 klostre, men den ble kraftig svekket under reformasjonstiden, da klostrene i Skandinavia og Nord-Europa for øvrig ble nedlagt.

Den opprinnelige grenen består i dag av bare fem klostre i Nederland, Storbritannia, Tyskland og Sverige (Vadstena). En spansk gren har seks klostre i Spania og Mexico. Den mannlige grenen av ordenen har lenge vært utdødd. Et mannskloster ble imidlertid grunnlagt i Oregon, USA i 1976.

Birgittasøstrene

Birgittasøstrene, en ny gren av Birgittinerordenen, ble grunnlagt i 1911 av en svensk-amerikansk sykepleier, Elisabeth Hesselblad (1870–1957). Til forskjell fra den opprinnelige Birgittinerordenen, som er strengt kontemplativ, ble Birgittasøstrene opprettet for å fremme kunnskapen om den hellige Birgitta, og driver utadrettet virksomhet med gjestehus og religionsundervisning. I 1930 kjøpte ordenen den hellige Birgittas hus på Piazza Farnese i Roma og startet et gjestehus åpent for alle, uansett religiøs tilhørighet. Under andre verdenskrig fikk jøder og politiske flyktninger beskyttelse der. Elisabeth Hesselblad ble helgenkåret (kanonisert) av pave Frans i juni 2016 for sin økumeniske virksomhet.

I dag har Birgittasøstrene 600 nonner i 36 klostre flere steder i verden, blant annet i Sverige (Vadstena, Stockholm, Falun), Norge, Danmark og Finland, samt i Italia (Roma), India og USA. Et kloster ble grunnlagt på Heimdal utenfor Trondheim i 1998. Det er i 2021 sju klostersøstre i Trondheim, og de leier ut rom til overnatting.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Beskow, Per & Annette Landen, red.: Birgitta av Vadstena: pilgrim och profet [...], 2003, 377-91
  • Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder fra vikingetid til reformationstid, 1:564-71
  • Lange, Christian C.A.: De norske Klostres Historie i Middelalderen, 2. Udg., 1856

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg