Taktshang er et av Bhutans mest berømte klostre. Det ligger 3120 moh, og er bygd på en klippe 700 meter over bunnen av Parodalen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Jigme Singye Wangchuk
Jigme Singye Wangchuck var konge av Bhutan fra 1972 til 2006. Foto fra 2005.
Av /NTB Scanpix.

Bhutans historie begynner da landet ble samlet til ett rike på 1600-tallet. I 1907 kom det nåværende dynasti, Wangchuk, på tronen.

Bhutan opprettholdt i mange hundre år en streng isolasjon, men omkring 1960 innledet kong Jigme Dorji Wangchuk en reformpolitikk med forsiktig åpning utad. I 1998 startet en demokratiseringsprosess. Kongen ga da opp sin nærmest absolutte makt og trådte tilbake fra posten som regjeringssjef.

I 2005 kunngjorde kongen et utkast til ny grunnlov som innebar grunnleggende demokratiske reformer. I 2008 holdt Bhutan holdt sitt første demokratiske flerpartivalg.

Bhutan er et av verdens minst utviklede land, og er politisk avhengig av støtte fra India.

Eldre historie

Bhutan ble samlet til ett rike på 1600-tallet og deretter regjert av en verdslig og en geistlig fyrste. De lokale guvernørene hadde stor makt, og konflikter mellom dem førte til en rekke borgerkriger på 1800-tallet og frem til 1907, da det nåværende dynasti, Wangchuk, kom på tronen.

Fra 1770 av var Bhutan ofte i konflikt med de britiske myndigheter i India. I 1910 fikk britene kontroll over Bhutans utenrikspolitikk, en kontroll India overtok i 1949. India forpliktet seg samtidig til ikke å blande seg inn i Bhutans indre anliggender. Inderne har påtatt seg ansvaret for landets sikkerhet og gitt betydelig økonomisk bistand.

Åpning for turisme

Bhutan opprettholdt i mange hundre år en streng isolasjon, men omkring 1960 innledet kong Jigme Dorji Wangchuk en reformpolitikk med forsiktig åpning utad. Det første turistvisumet ble utstedt i 1974.

For å verne om den lokale kulturen avviser Bhutan masseturisme. Den årlige kvoten for utenlandske besøkende, som gradvis øker, har blitt mindre strengt håndhevet etter en delvis privatisering av turistnæringen i 1992.

Demokratisk utvikling

I 1998 startet en demokratiseringsprosess. Kongen ga da opp sin nærmest absolutte makt og trådte tilbake fra posten som regjeringssjef. Han ga parlamentet, i det minste i teorien, rett til å avsette ham. Parlamentet fikk også rett til å utnevne enkelte ministre. Kongen begrunnet endringene med behovet for større folkelig deltakelse i beslutningsprosessene. Men selv om makten formelt ble delt mellom konge, parlament og regjering, ble de viktigste vedtakene fattet av en liten krets omkring kongen.

Ved tusenårsskiftet startet en prosess hvor Bhutan ble opptatt av å utvikle demokratiet og å komme ut av den geografisk, politiske, økonomiske, sosiale og teknologiske isolasjonen. Blant annet ble det fra 1999 tillatt med tv-sendinger.

I 2005 kunngjorde kongen utkastet til ny grunnlov. Den innebar grunnleggende demokratiske reformer. I 2008 holdt Bhutan holdt sitt første demokratiske flerpartivalg i to omganger. To partier fikk tillatelse til å delta i valget, og Bhutan Harmony Party vant en klar seier. Både dette partiet og opposisjonspartiet (Folkets demokratiske parti) støtter monarkiet.

Monarkiet feiret sitt 100-årsjubileum i 2008 – samme år som landets første grunnlov ble vedtatt.

Etnisk konflikt mellom bhutanske og nepalske folkegrupper

En etnisk konflikt har siden slutten av 1980-årene skapt uro i Bhutan. Etniske nepalere fra India og Nepal har gjennom flere tiår innvandret illegalt til Bhutans fruktbare lavland i sør. Spenningen mellom den nepalske og den bhutanske folkegruppen nådde klimaks etter strengere håndhevelse av et direktiv om kulturell «bhutanisering», blant annet ved påbud om bruk av bhutanske nasjonaldrakter.

Direktivet møtte demonstrativ motstand fra den vesentlig hinduistiske nepalminoriteten. Militante aktivister gjorde opprør i 1990. Opprøret ble slått ned av hæren, og titusener av etniske nepalere flyktet fra landet. I 2014 var cirka 100 000 av disse fortsatt i FN-leirer i Nepal. Nepal anklager Bhutan for etnisk rensing, mens Bhutan sier at flyktningene var ulovlige innvandrere.

I grensetraktene mot India har Bhutan-hæren gjentatte ganger grepet inn, under til dels blodige kamper, mot indiske separatister som har etablert baser og tilfluktssteder inne i Bhutan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg