Berlinkongressen var en kongress som ble avholdt i juni–juli 1878 i Berlin, med representanter for Europas seks stormakter samt Det osmanske riket (Tyrkia). Hensikten var å revidere freden i San Stefano mellom Russland og Det osmanske riket fra mars samme år, etter krigen mellom disse landene. Under ledelse av Otto von Bismarck og Benjamin Disraeli kom konferansen frem til den såkalte Berlinfreden eller Berlin-traktaten.

Avtalen inngått på kongressen førte til at Romania, Serbia og Montenegro ble erklært uavhengige. Bulgaria ble delt i et selvstendig fyrstedømme, som var skattskyldig under Det osmanske riket, og en provins, Øst-Rumelia, som var stilt under den tyrkiske sultanens overhøyhet. Russland fikk Bessarabia og et stykke av Armenia, mens Østerrike fikk rett til å besette Bosnia og Hercegovina. Storbritannia hadde allerede tidligere ved en hemmelig traktat med Det osmanske riket sikret seg Kypros. Russland var meget misfornøyd med Berlinfreden, som gav landet mindre fordeler enn freden i San Stefano.

Kongressen skapte en misstemning mellom Tyskland og Russland, og førte til alliansen mellom Tyskland og Østerrike i 1879.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg