Bergensfeltet, geologisk provins i Bergensområdet som er del av den kaledoniske fjellkjede. Bergensfeltet består av to konsentriske buer, Bergensbuene, av kambrosiluriske bergarter med en overskjøvet blokk av prekambriske bergarter imellom. Buene åpner seg mot vest. Dette setter sitt preg på landskapets topografi, og avviker fra de vanlige retningene i fjellkjeden.

Faktaboks

Også kjent som

Bergensbuene

Bergensfeltet består av metamorfe bergarter, mest gneiser og dypbergarter, blant annet anortositter, gabbro-anortositter og mangeritter i den sentrale, indre del, og en blanding av vulkanske og sedimentære lag i de ytre og indre buene.

Det er funnet fossiler av ordovicisk og silurisk alder ved Os, og dette har spilt en stor rolle ikke bare for å oppklare Bergensfeltets utvikling, men også fordi dette var det første sted hvor man fant fossiler i metamorfe bergarter. Bergensfeltet er et av nøkkelområdene til forståelse av den kaledonske fjellkjede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg