Arabiske emirater, Dubai

Fra havnen i Dubai. En europeisk og en arabisk forretningsmann i samtale på en av de gamle dhowene som ligger langs strandpromenaden. Byens velstand baserer seg hovedsakelig på store oljeinntekter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

De forente arabiske emirater er en føderasjon av sju sjeikdømmer (emirater) ved Persiabukta. Landet tilhører kjerneområdet i den arabiske kulturen, men dagens befolkning er sterkt preget av gjestearbeidere og en sammensatt befolkning, der de etniske arabere (emirati) er i klart mindretall.

Det er stor forskjell mellom de ulike emiratene, både befolkningsmessig og økonomisk, med Abu Dhabi og Dubai som de største og rikeste – hver med vel tre millioner innbyggere. Samlet folketall i De forente arabiske emirater er beregnet til om lag 9,9 millioner innbyggere (2020). Et stort flertall (rundt 87 prosent) av innbyggerne bor i byområder. Rundt tre firedeler av befolkningen bekjenner seg til islam.

Demografi

Befolkningen i De forente arabiske emirater (FAE) har vokst mest på grunn av tilflytting av utenlandske statsborgere, hvor gjestearbeidere fra Midtøsten og Sør-Asia er de største gruppene. Av et samlet folketall på vel 9,9 millioner er bare 11,6 prosent innfødte emirati (2020). Den årlige folketilveksten er på 1,5 prosent.

Gjennomsnittlig forventet levealder for hele befolkningen er 79 år: 80,5 år for kvinner og 77,6 år for menn. Nær 15 prosent av de Forente arabiske emiraters befolkning er under 15 år.

Befolkningsøkningen har vært sto. Ennå i 1960 var folketallet under 100 000, og først i 1980 passerte det én million. Folketallet er nær tredoblet siden årtusenskiftet.

Befolkningssammensetning

Moderniseringen av de Forente arabiske emirater, med utbygging og drift av store bysentra og moderne infrastruktur, er i stor utstrekning gjennomført ved hjelp av gjestearbeidere fra mange land. Disse utgjorde i 2020 hele 87,9 prosent av samlet innbyggertall. De aller fleste gjestearbeiderne kommer fra Sør-Asia, samt fra andre arabiske land. Flest arbeidsinnvandrere (rangert etter andel av samlet antall innvandrere) kommer fra India, Bangladesh og Pakistan. Fra den arabiske verden er det flest gjestearbeidere fra Egypt.

Arbeidsinnvandringen har medført stor kjønnsmessig skjevhet, den største i noen selvstendig stat. Omlag 72 prosent av innbyggerne er menn og 28 prosent er kvinner. Denne skjevheten er størst i aldersgruppen 25 til 54 år, altså i den gruppen hvor arbeidsinnvandringen er størst.

For å få innvilget stasborgerskap, må man som innvandrer ha bodd i de Forente arabiske emirater i 20 år, kunne snakke arabisk og ikke være domfelt.

Det føres en politikk for å styrke den nasjonale identiten som emirati, som anses som truet både av arbeidsinnvandring og globalisering.

Bosettingsmønster

Befolkningen var opprinnelig konsentrert om noen havner ved Persiabukta, samtidig som en del av befolkningen levde nomadisk i ørkenområdene. Med endringer i næringsstrukturen, ikke minst som følge av inntekter fra utvinning av olje og gass, er de Forente arabiske emirater blitt et av verdens mest urbaniserte land. Om lag 87 prosent av befolkningen bor i byer og byområder, med en årlig urbaniseringsgrad på 1,7 prosent. Folketilveksten har i nyere tid vært særlig stor i Dubai.

Befolkningen er konsentrert til den nordøstlige delen av Musandam-halvøya, i de tre største av de sju emiratene: Abu Dhabi, Dubai og Sharjah. Om lag 85 prosent av de Forente arabiske emiraters samlede befolkning bor i disse tre emiratene. Dubai er det mest folkerike, med vel 3,2 millioner, mot rundt 3 millioner i Abu Dhabi. De minste er Umm al-Qaiwain med rundt 80 000 innbyggere og Fujairah med en kvart million.

De største byene er Dubai (rundt 2,9 millioner innbyggere), Sharjah (rundt 1,7 millioner) og hovedstaden Abu Dhabi (rundt 1,5 millioner).

Språk

Offisielt språk er arabisk, men en rekke språk blir brukt til daglig, ikke minst på grunn av arbeidsinnvandringen. Engelsk er utbredt i næringslivet, som for en stor del er internasjonalt orientert, med finans og turisme.

Religioner

Arbeidsinnvandringen har påvirket den religiøse sammensetningen. Mens landets statsborgere, som tilhører emirati-befolkningen, er muslimsk (rundt 70 prosent sunni og 30 prosent sjia), har innvandringen redusert islamsk andel av samlet befolkning til rundt 76 prosent. Kristne utgjør den nest største gruppen, med rundt ti prosent.

En rekke andre religioner er representert; størst blant disse er buddhismen og hinduismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg