Tegneserie

Omslaget til Lynvingen nr. 4, 1953, tegnet av Win Mortimer.

Tegneserie
Av .
Batman

Bob Kanes Batman klar til innsats i 1939.

Av /NTB Scanpix ※.

Batman, amerikansk tegneserie, på norsk kalt Lynvingen frem til 1990. Handler om superhelten Batman, i det «sivile» millionæren Bruce Wayne, som iført kappe og maske og med den unge Robin som medhjelper, bekjemper kriminelle i storbyen Gotham City.

Faktaboks

Uttale
bˈætmæn
Etymologi
av engelsk ‘flaggermus’
Også kjent som

Lynvingen

Superhelt med hevnmotiv

Tegneserien ble startet av Bob Kane i 1939 i månedsheftet Detective Comics, på oppdrag av forlaget DC Comics, som var inspirert av suksessen med Supermann året i forveien. Kane kom opp med speilbildet av den allmektige og fargesterke Supermann, en mørk, maskert helt uten superkrefter og med hevnen som motiv. Batman var egentlig mangemillionæren Bruce Wayne, som viet sitt liv for å bekjempe kriminalitet etter at han hadde sett sine foreldre bli drept av en raner.

Allerede tidlig i 1940-årene tok en rekke andre forfattere og tegnere over arbeidet med Batman, blant annet Bill Finger og Jerry Robinson.

Et lysere preg

I 1960-årene ble serien lysere og mer science fiction-preget, og etter suksessen med den selvironiske fjernsynsserien Batman i 1965–67, med Adam West og Burt Ward i hovedrollen som Batman og Robin, ble serien også mer fjollete.

Tilbake til de mørke røttene

I 1970 innledet forfatteren Denny O'Neill og tegneren Neal Adams en dreining tilbake mot Batmans mørke røtter innen krim og gotisk skrekk, noe som ble fullført av Frank Miller i miniserien The Dark Knight Returns (1986, norsk overs. Nattens ridder vender tilbake). Siden har Batman vært en av DC Comics' mest populære figurer, ikke minst hjulpet av en rekke suksessfulle filmatiseringer.

Filmversjoner

Batman ble lansert i seriefilmer allerede i 1940-årene, samt en kinofilm i 1966, laget av episoder fra fjernsynsserien. I kjølvannet av Batmans renessanse i 1980-årene kom en rekke påkostede filmer: Batman (1989) og Batman Returns (Batman vender tilbake, 1992) i regi av Tim Burton, fulgt opp av de mer camp-inspirerte Batman Forever (1995) og Batman & Robin (1997), i regi av Joel Schumacher.

I 2000-årene svingte pendelen igjen mot mørke, med Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) og The Dark Knight Rises (2012), alle regissert av Christopher Nolan. Dessuten to animerte fjernsynsserier og to påfølgende helaftens animasjonsfilmer, Batman: Mask of the Phantasm (1993) og Batman: The Killing Joke (2016).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg