Faktaboks

Bar-Kokhva
Bar Kokhba egentlig navn: Simon Ben-Koseva
Død
135, Betar
Bar-Kokhva
Relieff av Bar-Kokhva på den store lysestaken (menorah) av bronse som står foran nasjonalforsamlingen Knesset i Jerusalem. Menoraen er laget av billedhuggeren Benno Elkan.
Bar-Kokhva
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bar-Kokhva var en jødisk hærfører som ledet den andre jødiske krigen mot romerne 132–135 evt. Han het egentlig Simon Ben-Koseva (hebraisk «Simon, sønn av landsbyen Koseva»). Den innflytelsesrike rabbineren Akiba Ben Josef utropte ham til jødenes ventede Messias og forandret navnet til Bar-Kokhva, «Stjernesønnen», på grunnlag av den messianske profeti i 4 Mosebok 24,17. Ikke alle de samtidige jødiske lærde delte denne oppfatningen.

Bakgrunnen for oppstanden kan ha vært en latent misnøye med romernes styre i landet og romernes forbud mot utførelsen av jødiske skikker. I tillegg kom messianske ønsker og drømmen om å gjenoppbygge tempelet i Jerusalem som romerne hadde brent i år 70 evt. Bar-Kokhva skal ha vært en hærfører som også var opptatt av overholdelsen av den jødiske religiøse loven, halakha. Vi har ikke mange skriftlige kilder til krigføringen.

Bar-Kokhva hadde først en viss fremgang og rakk å forme en ny jødisk regjering i de erobrete områdene. Men romernes overmakt førte likevel til et totalt jødisk nederlag. Bar-Kokhva falt i et slag ved Betar i 135 evt. og Jerusalem ble ødelagt på ny. På ruinene bygde romerne sin nye by, Aelia Capitolina, der ingen jøder hadde adgang. Jødiske skikker, som overholdelse av sabbaten og brit mila (omskjæring av gutter), ble forbudt i Judea. Store deler av landets gjenlevende jøder ble drept, solgt som slaver eller landsforvist.

Majoriteten av verdens jøder bodde nå i diasporaen. Sentrum for jødisk liv i det jøder omtaler som i Eretz Israel (landet Israel) ble forflyttet til Galilea, der rabbinerne fortsatte å videreutvikle den religiøse loven, halakha.

Lag ba-omer

Enkelte rabbinske kilder knytter den jødiske religiøse festen lag ba-omer til Bar-Kokhva, som skal ha vunnet en større seier på denne dagen. En annen begrunnelse for å feire lag ba-omer er å minnes Simeon bar Jochai (2. århundre evt.), rabbineren som ifølge tradisjonen regnes som den kabbalistiske boken Zohars forfatter.

Lag ba-omer faller på den 18 iyar, om våren, midt mellom pesach og shavuot. Mange skikker er knyttet til denne dagen. For hasidiske jøder er dette dagen da mange drar til Meron-fjellet i Galilea, der det blant annet er skikken å la sine små sønner får klippet håret for første gang. Natten tilbringes med sang og dans (bare menn). Den mest utbredte skikken i dagens Israel er likevel bålbrenning, som også er populært blant ikke-religiøse, ikke minst blant barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg