Faktaboks

Bajkal
Baikal Bajkalsjøen
Uttale
bajkˈal
Etymologi
mongolsk Dalai nor, ‘det hellige hav’
Bajkalsjøen. Største ferskvannssjø i Eurasia og verdens dypeste innsjø.
Bajkalsjøen. Største ferskvannssjø i Eurasia og verdens dypeste innsjø.
Lisens: CC BY SA 3.0
Ved Bajkalsjøen.
Ved Bajkalsjøen.
Lisens: CC BY SA 3.0

Bajkal er en innsjø i Russland, i det sørøstlige Sibir. Bajkal er den største ferskvannssjøen i Eurasia og verdens dypeste innsjø. Arealet er 31 500 km2, og beliggenheten er 455 moh. Største målte dyp er 1680 meter (tidligere målt til 1620 meter). Sjøen er beregnet å inneholde 1/5 av verdens forsyning av ferskvann.

Bajkal har 336 tilløp, de største er Selenga, Øvre Angara, Turka og Snezjnaja; avløp er Angara. Innsjøen er tilfrosset fra januar til april og har 27 øyer.

Flora og fauna

Bajkal er kjent for sin sjeldne ferskvannsfauna og -flora hvor en stor andel av artene er stedegne. Mest kjent er bajkalselen som ikke finnes noe annet sted. Av de 1500 akvatiske organismene er 80 prosent stedegne. Men ikke alle dyregruppene har like stor andel stedegne arter. Av de 40 fiskeartene er halvparten stedegne, ifølge UNESCO.

Vern

Bajkal er sterkt truet av forurensning fra treforedlingsindustrien, men rensetiltak er i gang.

Rundt sjøen er det nasjonalpark og Bajkal står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Einar Gustafsson

Hei. I artikkelen står det at 75 % av alle arter er endemiske. Er dette en andel av alle plante- og dyrearter i Bajkalsjøen? Har dere en kilde på dette? Og hva er andelen endemiske arter, inndelt etter planter og dyr hver for seg? På norsk wikipedia står det at 93 % av alle dyrearter her er endemiske, mens det står mer enn 80 % av alle dyrearter på engelsk wikipedia. For å skape enda mer forvirring står følgende på UNESCOs sider: "Baikal is one of the most biodiverse lakes on Earth, with 1,340 species of animal (745 endemic) and 570 species of plant (150 endemic)." Disse tallene avviker jo fullstendig fra alle tallene som brukes både her og på wikipedia. Hva er korrekt?

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei. Jeg ble gjort oppmerksom på spørsmålet ditt nå. Her kommer et litt sent svar. Hvor mange arter kommer litt an på hvilke organismer du tar med. Det ble laget en rapport da Bajkal ble nominert til verdensarvlisten i 1996. Her står blant annet UNESCO-tallene du nevner, og da ender man opp med at halvparten er stedegne. Om du tar utgangspunkt i de akvatiske artene, så er 80% stedegne. Tar du utgangspunkt i fiskene så er halvparten stedegne. Men det kan jo også ha skjedd endringer siden den gang. Vi skal være obs og få inn nyere tall når vi finner en nyere rapport som ikke bare viser til de gamle tallene. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg