Faktaboks

August Hermann Francke
Født
22. mars 1663, Lübeck
Død
8. juni 1727, Halle
August Hermann Francke
August Hermann Francke. Stikk datert 1724.
Av /Rijksmuseum.

August Hermann Francke, tysk teolog og pedagog. Sammen med Philipp Jakob Spener regnes han som pietismens grunnlegger.

Francke studerte teologi og orientalske språk i Erfurt og Kiel, og ble dosent i Leipzig i 1685. I 1687 opplevde han et religiøst gjennombrudd, som han skildrer i sin selvbiografi. Etter dette startet han et kristelig arbeid blant studenter, dette førte til en stor vekkelse. Franckes tilhengere fikk spottenavnet «pietister», og hans bibellesninger vakte så stor oppstandelse at han ble tvunget til å forlate Leipzig. I 1690 ble han diakon i Erfurt, men året etter forvist etter anmodning fra hans ortodokse motstandere. I 1692 ble han prest og professor i Halle, og byen ble for lang tid pietismens sentrum.

Som universitetslærer la han særlig vekt på et vitenskapelig-oppbyggelig bibelstudium, og som prest arbeidet han energisk i menigheten og tok seg ivrig av fattigpleien. Han grunnla de berømte Franckeske stiftelser, og bygningene etter dem står ennå som et minnesmerke om hans virksomhet. Fra en liten begynnelse vokste stiftelsene til å omfatte blant annet fattigskole (1695), to borgerskoler, læreanstalt for fornemme folks barn (1696), latinskole (1697), vaisenhus (1698), den ostindiske misjonsanstalt med et stort bibliotek (1705), bokhandel (1698), boktrykkeri (1701), apotek og bibelanstalt (1710). Midlene fikk Francke utelukkende ved frivillige gaver.

Foruten organisatorisk talent la han for dagen fremragende pedagogiske evner. Francke tok også initiativ til misjon, og det reiste ut flere misjonærer fra Halle.

Francke representerte den strenge, lovmessige fromhet innen pietismen, med fordømmelse av adiafora. For Francke og Halle-pietismen var det også viktig at omvendelsen til et sant kristent liv skulle kunne identifiseres som en bestemt og epokegjørende hendelse i den troendes liv.

Den dansk-norske pietismen i 1730-årene var sterkt påvirket av Halle-pietismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg