Faktaboks

Astrup Fearnley Museet
Offisielt navn
ASTRUP FEARNLEY MUSEET AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
22.05.1989
Daglig leder
Solveig Carol Øvstebø
Styreleder
Anna Catharina Astrup
Astrup Fearnley Museet, Oslo.
Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen i Oslo, sett fra bysiden. Museet er tegnet av Renzo Piano.

Astrup Fearnley Museet er et privat samtidskunstmuseum i Oslo. Museet åpnet i 1993 i Dronningens gate 4, i et bygg tegnet av LPO arkitekter AS for Hans Rasmus Astrups meglervirksomhet. Etter 18 år i Dronningens gate flyttet det inn i to nye museumsbygg på Strandpromenaden 2, ytterst på Tjuvholmen. Det nye museet åpnet for publikum 29. september 2012 og er tegnet av den anerkjente italienske arkitekten Renzo Piano.

Åpningsutstillingen på Tjuvholmen bar tittelen To Be With Art Is All We Ask, noe som skulle oppsummere museets målsetninger og entusiasme for samtidskunsten. Museet er grunnlagt og støttet av stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup.

Samlingene

Astrup Fearnley Museet
Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen med Oslo rådhus i bakgrunnen. Begge museumsbyggene er tegnet av Renzo Piano.

Museet viser norsk og internasjonal samtidskunst og disponerer en av landets mest betydelige kunstsamlinger. I det ene bygget vises kunst fra museets faste samling, mens det i det andre bygget vises skiftende utstillinger. Den omfattende samlingen er i stor grad konsentrert om enkeltkunstnere, og museet har hatt som mål å erverve verker av noen av de mest innflytelsesrike utøverne innen samtidskunsten fra 1960-tallet og framover.

Av hovedverk i samlingen regnes blant annet Anselm Kiefers The High Priestess/Zweistromland (1985–1989), Damien Hirsts Mother and Child (Divided) (1993) og Jeff Koons' Michael Jackson and Bubbles (1988). Disse kunstverkene er nå permanent tilgjengelig for publikum, mens andre verk fra samlingen vises i skiftende utstillinger. Andre kunstnere representert i samlingen er Cindy Sherman, Richard Prince, Matthew Barney og Francis Bacon.

Astrup Fearnley Museet hadde over en lengre periode sterkt fokus på yngre amerikanske kunstnere, blant dem kan nevnes Paul Chan, Frank Benson, Nate Lowman og Dan Colen. Eksempler på representerte, viktige kunstnere fra andre steder enn de tradisjonelle tyngdepunktene USA og Europa er Huang Yong Ping fra Kina, Shilpa Gupta fra India og Thiago Martins de Melo fra Brasil.

Bokpublisering og skulpturpark

Eyes av Louise Bourgeois
I Tjuvholmen skulpturpark står granittskulpturen Eyes av Louise Bourgeois fra 1997.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Museet har profilert seg i arbeidet med egen bokpublisering og et bredt formidlingsprogram og samarbeider utstrakt med andre ledende museer og eksterne kuratorer, kritikere og forskere i inn- og utland.

En av museets uttalte intensjoner er å se den internasjonale samtidskunsten opp mot den norske og nordiske. Blant nordiske utstillere finnes eksempelvis Bjarne Melgaard, Gardar Eide Einarsson, Knut Åsdam, Ann Lislegaard og Elmgreen & Dragset.

Også skulpturparken på utsiden av museet er tegnet av museets arkitekt Renzo Piano og utviklet i samråd med direktør Poul Erik Tøjner ved Louisiana kunstmuseum i Humlebæk, som er særlig kjent for sitt harmoniske samspill mellom kunstverk og landskap. Parken på Tjuvholmen omfatter syv kunstverk av blant andre Louise Bourgeois, Anish Kapoor, Ellsworth Kelly og kunstnerduoen Peter Fischli & David Weiss. De fleste av disse skulpturene er utlånt fra Selvaag Gruppen, som sammen med Aspelin Ramm Gruppen eier Tjuvholmen KS.

Direktør fra mai 2020 er Solveig Øvstebø.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Astrup Fearnley Museet
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
91.021 Drift av kunst- og kunstindustrimuseer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg