Arnamagnæanske Samling
Fire håndskrifter tilhørende Den Arnamagnæanske Samling. AM 161 4to, det oppslåtte håndskriftet, er skrevet mellom 1561 og 1565 og inneholder en kopi av den islandske, middelalderlige lov, Jónsbók.
Av / Den Arnamagnæanske Samling, Københavns Universitet.
Codex Runicus
AM 28 8vo (Codex Runicus) fra ca. 1300 er skrevet med runer. Håndskriftet inneholder blant annet en av de eldste tekster av Skånske Lov.
Av /Den Arnamagnæanske Samling, Københavns Universitet.

Arnamagnæanske Samling er en berømt samling av islandske og norske håndskrifter fra middelalderen, samlet av islendingen Árni Magnússon, som testamenterte dem til Københavns Universitet. Han døde i 1730, og i 1760 ble det for Den Arnamagnæanske Stiftelse utferdiget en fundas som gjorde den til en selveiende institusjon knyttet til universitetet.

Samlingen består av islandske og i mindre utstrekning norske og andre håndskrifter, de eldste fra 1100-tallet. Middelalderhåndskriftene er skrevet på pergament. Få av dem er hele bøker, det meste fragmenter av bøker. En betydelig del av Arnamagnæanske Samling er imidlertid avskrifter på papir etter eldre tekster, som mange nå er gått tapt. Innholdet i tekstene er blant annet sagaer, legender, prekener, lærdomslitteratur og lover. Til samlingen hører også en stor mengde originale diplomer og diplomavskrifter.

Ved Arnamagnæanske Samling har det siden stiftelsen ble opprettet, foregått en meget betydelig vitenskapelig virksomhet, først og fremst arbeid med tekstutgaver. Ettersom det meste av samlingen stammer fra Island, ble det av islendingene alt i 1907 uttalt ønske om at disse håndskriftene skulle føres tilbake dit. I 1927 ble en del arkivsaker utlevert. Kravet om utlevering fikk ny styrke etter at unionen mellom Island og Danmark ble oppløst i 1944.

I 1965 kom det i stand en avtale om deling av samlingen, der også håndskrifter i Det Kongelige Bibliotek ble tatt med. Som en begynnelse på utleveringen ble to særskilt verdifulle håndskrifter, Codex regius av Den eldre Edda og Flateyjarbók, høytidelig overrakt i Reykjavik våren 1971. Overleveringene startet i 1973 og ble avsluttet i 1997. Da var i alt 1666 håndskrifter av om lag 2000 overlevert, samt 141 fra Det Kgl. Bibliotek. Resten av håndskriftene omhandler ikke-islandske forhold og ble værende i København.

I 1941 kom arbeidet med Den Arnamagnæanske Ordbog i gang. Dette er en ordbok over gammelnorsk og eldre islandsk språk. I 1957 ble Arnamagnæanske Samling omgjort til Det Arnamagnæanske Institut, som er en avdeling av Københavns Universitet. Instituttet foretar restaurering og fotografering av håndskriftene og besørger utgivelse og vitenskapelig bearbeidelse av håndskrifttekstene.

I 1962 opprettet Alltinget Islands håndskriftinstitutt (Handritastofnun Íslands, fra 1972 kalt Stofnun Árna Magnússonar á Íslandi) til å oppbevare og arbeide vitenskapelig med de håndskriftene som blir utlevert fra Danmark. For dette instituttet har islendingene oppført en særskilt bygning på universitetets grunn i Reykjavík.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg