Frøkapsler fra Amomum subulatum, svart kardemomme
Frøkapsler fra Amomum subulatum, svart kardemomme
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Amomum er en flereårig urt som kan bli opptil 1,5 meter høy. Den har opprette skudd med lange, smale blader, som kan bli opptil 50 cm lange. Blomstene sitter på krypende, bladløse stengler som vokser fra grunnen. De er små og gulhvite med rosa eller røde flekker. Kapselfruktene er brune, avlange, to til tre centimeter lange og inneholder mange små, runde og brune frø.

Faktaboks

Uttale
amˈomum
Beskrevet av
William Roxburgh

Amomum er en slekt i ingefærfamilien med cirka 180 arter i Sørøst-Asia og Australia.

Flere har frukter som selges som kardemomme. Amomum subulatum eller Amomum costatum gir sort kardemomme. Disse kan skilles ved at Amomum costatum har større frøkapsler enn Amomum subulatum, men begge blir røkt under tørking, og brukes i det asiatiske kjøkken.

Amomum har et helt annet bruksområde og må ikke forveksles med vanlig kardemomme, som imidlertid fås fra den nærstående slekten Elettaria.

Svart kardemomme kommer opprinnelig fra Nord-India.

Bruk

Svart kardemomme benyttes først og fremst i sentrale og østlige områder av Asia. Frøene brukes til å smaksette supper, kraft, marinader, ris-, linse- og kjøttretter. Krydderet brukes ofte i retter med lang koketid, da smaken trenger tid for å frigjøres. I India brukes svart kardemomme også til å smaksette te og er ofte med i krydderblandinger, som for eksempel i garam masala.

Svart kardemomme brukes praktisk talt ikke i søte retter. Av frøene utvinnes olje som blant annet brukes innen ayurveda-medisin.

Historie

Svart kardemomme har lang tradisjon som mat- og medisinplante i Kina, Nord-India og Nepal. Medisinsk ble frøene brukt mot blant annet magetrøbbel, malaria, hoste og oppkast. Krydderet fant tidlig veien til Europa og var et ettertraktet krydder hos grekerne allerede på Alexander den stores tid, cirka 300 år fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Amomum
Amomum
GBIF-ID
7434655

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg