Faktaboks

Abdulrazak Gurnah
Uttale
gˈurnah
Født
1948, Zanzibar, Tanzania
Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah er en romanforfatter fra Tanzania som mottok Nobelprisen i litteratur i 2021.

Av /Shutterstock/NTB.

Abdulrazak Gurnah er en tanzaniansk forfatter, litteraturkritiker og professor i litteratur og postkoloniale studier. Han vokste opp på Zanzibar med swahili som morsmål, men han har virket hele sitt voksne liv i Storbritannia og utgir bøkene sine på engelsk. Han ble i 2021 tildelt Nobelprisen i litteratur.

Gurnahs forfatterskap handler om koloniseringen av Afrika og hva den har ført med seg. Enten det gjelder det afrikanske kontinent under kolonitida og dens kriger og undertrykkelse, eller i ettertid slik den preger dem som befinner seg eksil i kolonimaktens sentrum, England. Gurnahs romaner har ofte en jeg-forteller og inneholder refleksjoner over hvordan historien i stort påvirker enkeltskjebners psykologiske og sosiale tilværelse. Det hører med til Gurnahs fortellermåte at han hele tida blander inn fraser og ekkoer fra den rike østafrikanske kystkulturen som Zanzibar er en del av – kiswahili, arabisk, hindi.

Da Abdulrazak Gurnah i 2021 ble tildelt Nobelprisen i litteratur, het det i begrunnelsen at han fikk den «for sin kompromissløse og barmhjertige gjennomtrengning av kolonialismens følger og flyktningers skjebne i gapet mellom kulturer og kontinenter.»

Bakgrunn

Gurnah ble født på Zanzibar i 1948 da øya var britisk protektorat. Han kommer fra en såkalt arabisk-zanzibarsk familie og tilhører den gamle swahilioverklassen på Zanzibar. Etter at Zanzibar ble selvstendig i 1963, brøt det ut en revolusjon i 1964. Under revolusjonen ble den tidligere overklassen utsatt for massakrer, mistet sin makt og fratatt sine eiendommer (se Zanzibars historie).

Forfølgelsene og volden etter revolusjonen førte til at Gurnah forlot Zanzibar i 1968 og kom til England som illegal immigrant. Der har han senere bodd. Det var ikke mulig for Gurnah å besøke Zanzibar før etter 1984. Han tok doktorgraden ved Kent University i Canterbury, og har, med unntak av noen år i Nigeria, undervist ved Kent University, inntil han 2018 ble emeritus etter å ha vært professor i engelsk og postkolonial litteratur.

Etter revolusjonen ble Zanzibar forent med fastlandet Tanganyika under navnet Tanzania, som siden har vært en føderal republikk bestående av to delstater. Det har opp gjennom årene vært store motsetninger mellom de to delene av landet. Zanzibar er historisk sett et multikulturelt samfunn med påvirkning fra landene rundt det indiske hav, med indisk, arabisk, persisk og afrikansk kultur, og med påvirkning fra de europeiske kolonimaktene Storbritannia, Tyskland og Portugal. Kiswahili som snakkes over hele Øst-Afrika, og som er offisielt språk i Tanzania, har sitt opphav på Zanzibar. Denne mangekulturelle tilværelsen og historien er forutsetning for, og et sentralt tema i, Gurnahs virke.

Forfatterskap

Tidlig forfatterskap (1980-tallet)

Gurnah debuterte som skjønnlitterær forfatter med romanen Memory of Departure i 1987. Den har selvbiografiske trekk og handler om en ung mann som forsøker å unnslippe et korrupt kystsamfunn preget av en mislykket revolusjon. Han drar til storbyen Nairobi i Kenya, bare for å møte samme form for korrupsjon. Han vender så desillusjonert tilbake til utgangspunktet.

Gurnahs neste roman Pilgrims Way (1988) har også selvbiografiske trekk. Den handler om en ung mann som er kommet til Storbritannia og møter et rasistisk samfunn. Han blir forelsket i en kvinne og beretter for henne om sin skjulte fortid og politiske uro i Tanzania. Tittelen viser til hovedpersonens opplevelser av katedralen i Canterbury og refleksjoner over møter mellom kulturer.

I 1990 gav Gurnah ut romanen Dottie, som har navn etter hovedpersonen som er en svart kvinne i femtitallets rasistiske britiske samfunn. Hun føler seg fremmed i det britiske samfunn og har mistet røttene til det samfunn hun emigrerte fra. Hun skaper seg en ny identitet gjennom å lese og se seg selv i skildringer av skikkelser som har mange bakgrunner.

Gjennombruddet (1990-tallet)

I 1994 kom den romanen som ble Gurnahs gjennombrudd ut, og som ble innstilt til BookerprisenParadis (originaltittel: Paradise. Norsk utgave:1996) . Den handler om en ung gutt, Yusuf, som blir tvunget til å gå i tjeneste som en slags slave for en rik arabisk kjøpmann som faren skylder penger. Han blir tatt med på en reise fra kysten av Øst-Afrika og langt inn i kontinentet til Kongo. Denne reisen er en ironisk kommentar til Joseph Conrads Heart of Darkness. Yusufs reise er ikke som Conrads bok en reise til mørkets hjerte. Den er ikke preget av en manikeisk motsetning mellom lys og mørke, sivilisasjon og primitivitet. Under reisen møter Yusuf den tyske kolonimaktens undertrykkelse, men han møter også motsetningene i afrikanske samfunn, så som mellom swahilikulturen og den islamske religionen på kysten og i møtet med bantufolkeslagene i det indre av kontinentet. Det er en roman som viser at det ikke er mulig å skildre Afrika som noe enhetlig.

I førstepersonsromanen Taushetens øy fra 1996 (originaltittel: Admiring Silence. Norsk utgave 1999), møter vi en forteller som skjuler sin bakgrunn både for seg selv og sine omgivelser. Han forsøker å tilpasse seg et fordomsfullt britisk samfunn ved å dikte opp en bakgrunn som han ikke har. For sin familie i Zanzibar skjuler han at han har en britisk familie og en sytten år gammel datter. Romanen er en svært interessant beretning om eksil og forstillelse.

2000-tallet

Det samme grepet med førstepersonsberetning anvender Gurnah i Ved sjøen fra 2001 (Originaltittel: By the Sea. Norsk utgave 2002), som er en roman der temaene dreier seg om skuffelser og selvbedrag. Romanen har to jeg-fortellere som hver på sin måte reflekterer over hvordan familier som er i opposisjon til hverandre, forstår historien på ulikt vis, og hva det vil si å skulle søke asyl. Som et overgripende tema reises spørsmålet om hva asyl innebærer? Er det et fredet tilfluktsted? Eller ny undertrykkelse?

Desertion (2005) strekker seg i tid fra 1899 til annen halvdel av det 20. århundre. Den er delt i tre handlinger og tre tidsperioder som beretter om livet til skikkelser som er i slekt, og som alle er forbundet gjennom en form for utenforskap i det samfunn de er en del av. Den første delen, som er den mest omfattende, forteller om kjærligheten mellom den britiske forskeren Martin Pearce og den indiske kvinnen Rehana. Men beretningen omfatter også skarpe blikk på samvirke og motsetninger mellom de indiske innvandrerne, den lokale swahilibefolkningen og de britiske koloniherrene. De påfølgende delene av romanen er lagt til Zanzibar i 1950-årene og tidlig i 1960-årene og handler om etterkommerne etter Pearce og Rehana. Fortelleren i romanen, som også er en skikkelse i historien, er som Gurnah blitt professor i England.

I 2006 gav Gurnah ut novellesamlingen My Mother Lived on a Farm in Africa. Der tittelen er en ironisk henvisning til Karen Blixens Den afrikanske farm.

I 2011 kom romanen The Last Gift, som liksom flere av de andre romanene tar for seg en beretning som avslører selvbedrag og eksilets og immigranttilværelsens utfordringer. Hovedpersonen er døende og etterlater seg en siste gave som består av et lydbånd der han beretter om en grusom familiehistorie om undertrykkelse, overgrep og rotløshet.

I Gravel Heart (2017) møter vi også en jeg-forteller, Salim, som i løpet av beretningen vender tilbake til Zanzibar og dermed avdekker både sin og det zanzibarske samfunns komplekse og grusomme historie med vold, undertrykkelse, hat mellom folkegruppene og en revolusjon, som så mange andre ikke førte til annet enn nye overgrep. Hovedpersonen bærer på et savn som er dypt psykologisk både knyttet til barndommen på Zanzibar og til livet i eksil i London der han møter mange andre skikkelser som liksom ham selv er preget av lengsel og manglende tilhørighet.

Afterlives (2020) er tematisk og innholdsmessig beslektet med Paradise. Den henter sin handling fra perioden da Tyskland var kolonimakten i Tanganyika. Det vil si fra annen halvdel av attenhundretallet til 1918. Den tar også for seg hvordan første verdenskrig ble utkjempet på det afrikanske kontinent. Handlingen foregår stort sett i en østafrikansk havneby på begynnelsen av nittenhundretallet og følger fire unge mennesker som på hver sin måte blir trukket inn i den tyske kolonimaktens grep og krig. Det er en beretning om savn og undertrykkelse.

Litteraturkritiker

Som litteraturkritiker har Gurnah arbeidet med engelskspråklig litteratur fra de tidligere britiske koloniene og skrevet mange artikler og redigert flere bøker om afrikansk litteratur, blant annet: Essays on African Writing 1: A Re-evaluation (1992) og Essays on African Writing 2: Contemporary Literature (1995).

Han har også redigert en bok om den indiskbritiske forfatter Salman Rushdie The Cambridge Companion to Salman Rushdie. (2007)

Utgivelser

  • Memory of Departure (1987)
  • Pilgrims Way (1988)
  • Dottie (1990)
  • Paradise (1994) Norsk utgave: Paradis (1996) Oversatt av Kari og Kjell Risvik. Les hos Nasjonalbiblioteket.
  • Admiring Silence (1996) Norsk utgave: Taushetens øy (1999). Oversatt av Kari og Kjell Risvik. Les hos Nasjonalbiblioteket.
  • By the Sea (2001) Norsk utgave: Ved sjøen (2002). Oversatt av Kari og Kjell Risvik.
  • Desertion (2005)
  • My Mother Lived on a Farm in Africa (2006)
  • The Last Gift (2011)
  • Gravel Heart (2017)
  • Afterlives (2020)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg