Faktaboks

Også kjent som
TMS repetert transkraniell magnetisk stimulering rTMS

Transkraniell magnetisk stimulering er en metode for å endre hjernefunksjoner uten behov for kirurgi eller medikamenter. Transkraniell magnetisk stimulering (TMS) er mye benyttet i nevrovitenskapelig forskning, men er også en klinisk metode for å behandle sykdommer eller skader som er relatert til sentralnervesystemet.

Metode

TMS gjennomføres ved at det plasseres en magnetisk spole over den hjerneregionen man vil stimulere. Det gjør det mulig å påvirke et avgrenset anatomisk område i hjernen. Når det sendes kortvarige strømpulser gjennom spolen, dannes et magnetisk felt som når hjernebarken uhindret av hud og beinvev. Styrken på den magnetiske pulsen er vanligvis mellom én og tre tesla. Den magnetiske pulsen som når hjernen, utløser enten depolarisering eller hyperpolarisering av nevroner, avhengig av stimuleringens elektriske polaritet.

Bivirkninger

Metoden er smertefri ved vanlig klinisk bruk. Vanlige bivirkninger av TMS er forbigående hodepine og kvalme under selve stimuleringen. Alvorlige bivirkninger som epileptiske anfall og besvimelse er rapportert, men er svært sjeldne.

Stimuleringsfrekvens

TMS kan gjennomføres ved forskjellige grader av frekvens på stimuleringen. Repetitiv TMS (rTMS) er den vanligste metoden i klinisk bruk, og gjennomføres ved at TMS-pulser gis med korte repetisjoner over et gitt tidsrom, vanligvis mellom 20 og 40 minutter. En annen metode er theta-burst stimulering (TBS), der det gis svært hurtig stimulering over et kort tidsrom, typisk to til tre minutter.

Behandlinger

rTMS og TBS er i dag godkjente metoder for behandling av alvorlig depresjon i flere land, blant annet USA og Storbritannia, men er lite benyttet i Norge. TMS, rTMS, og TBS har blitt forsøkt benyttet som et medikamentfritt alternativ til ECT-behandling av dype depresjoner, men TMS anses foreløpig som bedre egnet til behandling av depresjoner med lettere alvorlighetsgrad enn depresjoner som behandles med ECT. rTMS benyttes også i smertebehandling, og som en behandlingsform i rehabilitering etter hjerneslag og traumatiske hodeskader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg