Meningokokker
Meningokokk er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Den ser ut som en dobbel kaffebønne, og er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Den kan forårsake smittsom hjernehinnebetennelse.
Av .

Meningokokkinfeksjon er en infeksjon med meningokokker, Neisseria meningitidis. Den viktigste formen er smittsom hjernehinnebetennelse. De siste åra er det i Norge meldt 30–80 tilfeller av meningokokksykdom årlig. Tilstanden skal meldes til Meldesystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Faktaboks

Uttale
meningokˈokkinfeksjon

Mennesket er reservoar for bakterien, og mandlene og svelget er vanligste bærersted. Mange er bærere av sykdomsfremkallende stammer uten selv å bli syke. Meningokokker kan gi sykdom lokalt eller i hele kroppen (systemisk). Meningokokker kan derfor gi mange ulike sykdomsbilder. Størst betydning har systemisk sykdom, som kan ha flere former. De viktigste formene er:

Nesten alle tilfeller av systemisk meningokokksykdom er enkelttilfeller, men av og til ser man lokale utbrudd.

Meningitt

Meningitt forårsaket av meningokokker kalles ofte smittsom hjernehinnebetennelse, en skremmende og ikke helt presis betegnelse. I Norge hadde vi en epidemi med gruppe B-meningokokker fra 1970-tallet til slutten av 1990-tallet (se meningokokkepidemi).

På verdensbasis er det cirka 500 000 tilfeller og 50 000 dødsfall av denne sykdommen årlig. Sykdommen rammer hyppigst små barn og personer i tenårene. Hjernehinnebetennelse har god prognose ved riktig behandling, men en del får følgetilstander.

Meningokokksepsis

Meningokokksepsis er en tilstand med livstruende organsvikt som er utløst av meningokokkinfeksjon. Tross omfattende behandling er det betydelig dødelighet ved slik sykdom.

Behandling og forebygging

Meningokokkene er svært følsomme for antibiotika. Ved tilfeller av meningokokkinfeksjon gis penicillinbehandling til utvalgte kontakter. Ved infeksjoner med gruppe B-meningokokker, som fortsatt dominerer i Norge, har vi ingen effektiv vaksine å tilby kontaktene, men vaksinering er aktuelt dersom sykdom er forårsaket av en annen serogruppe.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg